Opvallend gedrag
Wat verstaan we precies onder opvallend gedrag? En belangrijker nog: wat is de achterliggende oorzaak ervan? Wat zijn de onderwijsbehoeften voor bijvoorbeeld hoogbegaafde, sensitieve en faalangstige leerlingen? En welke rol kunnen ‘actieve werkvormen & bewegen’ bij opvallend gedrag spelen? Via de Lucas Academie kan zowel het regulier onderwijs als het S(B)O met het thema ‘Gedrag’ aan de slag.
De themalijn Opvallend gedrag past bij het koersthema ‘passend onderwijs’.
Lees meer ›
Lezen
2021 is hét jaar van het lezen bij Lucas Onderwijs. In aanvulling op het
magazine Lucas Leest organiseren we het hele jaar verschillende activiteiten rondom lezen. Met experts die in het magazine staan, maar vooral ook met de collega's uit onze scholen.
Het programma wordt gedurende het jaar steeds verder uitgebreid.

Wil jij één van de boeken ontvangen die in het magazine worden aangeboden? Klik dan HIER.
De themalijn Lezen past bij de koersthema’s ‘passend onderwijs’, ‘toekomstgericht onderwijs’ en ‘doorlopende lijnen’.
Lucas Onderwijs heeft ook een bijdrage geleverd aan het boek Leer ze lezen waarin inzichten beschreven staan over wat lezen is, wat je ervoor nodig hebt, hoe je het onderwijst en wat het brengt. Een inspirerend boek voor alle leraren die hun leerlingen leesvaardig de wereld in willen sturen.
Lees meer ›
Regie op eigen leren
Het is voor leerlingen niet gemakkelijk om zelf de regie over hun eigen leerproces te voeren. Toch lijkt het erop dat zij betere resultaten kunnen boeken wanneer dit wel zo is. Executieve vaardigheden en kindgesprekken spelen hierin een belangrijke rol. Op welke manieren kunnen we de leerlingen nog meer ondersteunen en stimuleren hierin? De LucasAcademie biedt een aanbod om met vraagstukken rondom regie over eigen leren aan de slag te gaan.
De themalijn Regie op eigen leren past bij de koersthema’s ‘toekomstgericht onderwijs’, ‘doorlopende lijnen’ en ‘Passend Onderwijs’.
Lees meer ›
Toetsen
Als onderwijsprofessional hebben we er bijna allemaal mee te maken: het toetsen van leerlingen. Onderwerpen zoals gepersonaliseerd toetsen en het analyseren van toetsdata zijn actueel. Of wil je je verdiepen in faalangst, prestatiedruk en ‘leren zichtbaar maken’? De LucasAcademie neemt je in deze themalijn mee in de wereld van het toetsen.
De themalijn Toetsen past bij de koersthema’s ‘toekomstgericht onderwijs’, ‘doorlopende lijnen’ en ‘Passend onderwijs’.
Lees meer ›
Digitale didactiek
Welke tools en apps zet je in om het leren te bevorderen? Hoe vergroot je de betrokkenheid van je leerlingen en hoe maak je je lessen gevarieerder? Met deze themalijn leer je digitale didactiek in jouw onderwijs toe te passen. Een actueel thema, nu we een aantal maanden afstandsonderwijs achter ons hebben. Hoe kijken we terug, maar vooral: hoe kijken we vooruit?
Geregeld organiseren wij actuele webinars. Voor het personeel van LucasOnderwijs zijn deze terug te kijken op onze intranetpagina (link volgt). Ook het ebook Werken met MS Teams in de klas en het ebook Instructiefilmpjes maken bevelen wij van harte aan!
De themalijn Digitale didactiek past bij de koersthema’s ‘toekomstgericht onderwijs’, en ‘doorlopende lijnen’.
Lees meer ›
Coaching
Coaching is een middel om verder te komen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door het stellen van de juiste vragen breng je met een coach je kwaliteiten en je ontwikkelpunten in beeld, word je je bewust van je eigen handelen en welk effect dat handelen heeft op anderen. Je krijgt zicht op wie je bent, door je eigen mentale modellen te onderzoeken. Opgeleide coaches kunnen hun collega’s op de eigen school, of op andere scholen tijdens dit proces ondersteunen. Door medewerkers op te leiden tot coaches en coaching een plek te geven in de organisatie, creëren we een rijke leeromgeving voor alle collega’s bij Lucas Onderwijs.
De themalijn coaching past bij het koersthema 'toekomstgericht personeelsbeleid.'
Lees meer ›
Leiderschapsontwikkeling
De Lucas Academie verzorgt, samen met leidinggevenden van Lucas Onderwijs, een aantal activiteiten dat bijdraagt aan de ontwikkeling van onze leraren, midden managers en schoolleiders op het gebied van leiderschap. Ze leiden toe naar een functie als adjunct-directeur, teamleider of schoolleider. We onderscheiden 5 typen activiteiten die een cyclisch proces vormen.
Interesseren | Het oriënteren op leiderschapsfuncties door (zelf-)onderzoek naar ambitie en potentie; wat kan ik en wat wil ik? |
Opleiden | Het volgen van een opleiding, training of ander leerproces wat bijdraagt aan het verkrijgen van kennis en ervaring op het gebied van leiderschap. |
Toeleiden | Het matchen van de juiste persoon bij een passende en gewenste leiderschapsrol. |
Begeleiden | Begeleiding van leidinggevenden door mentoring, coaching en advisering. |
Doorontwikkelen | Verdiepende kennis en ervaring verwerven op het gebied van leidinggeven en daarnaast bezinning en herijking van je ambities. |
De themalijn Leiderschapsontwikkeling past bij de koersthema’s ‘toekomstgericht personeelsbeleid’, ‘toekomstgericht onderwijs’, ‘doorlopende lijnen’ en ‘(be)sturingsfilosofie’.
Lees meer ›