LucasAcademie: een plek waar leren, ontmoeten en creƫren samenkomt
Activiteiten PO & VO
Studiedag PRO
dinsdag 28 januari 2025
Kennis delen, verbinden, vieren Dat zijn de ingrediënten van de studiedag voor alle PRO's binnen Lucas Onderwijs dit jaar. Na een optimistische start door Kees van Amstel met 'De leraar die ik niet wilde worden' volgt een afwisselende dag vol ontmoeting, inhoud, actie en ontspanning. Schrijf je snel in, want anders is de workshop van je keuze misschien vol.
Verder lezen ›
Opleiding tot EDI-coach
woensdag 29 januari 2025
Werken jij en je collega’s met het lesmodel Expliciete Directe Instructie (EDI)? Wil je EDI een duurzame plek in jullie onderwijs geven en speel je daarin graag een centrale rol? Volg dan deze (in company) opleiding tot EDI-coach. Je leert collega’s te begeleiden bij het toepassen van het lesmodel én zorg te dragen voor een stevige verankering van EDI in jullie school.
Verder lezen ›
Ondersteuningsplan SPPOH: denk mee!
dinsdag 04 februari 2025
Denk mee tijdens deze sessie en geef als Lucas collega jouw input en feedback op het (concept) ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband SPPOH, dat eind januari gedeeld zal worden met de scholen.
Verder lezen ›
De Gelukkige Klas: Grip op je tijd
woensdag 05 februari 2025
Veel leerkrachten hebben regelmatig het idee dat ze tijd te kort komen. In de derde bijeenkomst gaan we daarom aan de slag met handige oefeningen om met de verdeling van tijd en werkdruk om te gaan. Je ontdekt op deze manier hoe je zelf weer de touwtjes in handen krijgt. We gaan aan de slag met praktische tips en er ruimte voor het stellen van vragen en het delen ervaringen uit je eigen praktijk.
Verder lezen ›
Webinar: Breindidactiek
dinsdag 11 februari 2025
Het leerrendement en de motivatie van jouw leerlingen vergroten? Dat kan door het toepassen van de zes breinprincipes: focus, herhalen, emotie, voortbouwen, zintuiglijk rijk en creatie. Door deze principes te integreren in je lessen creëer je sterke neurale verbindingen en versterk je het rendement van je lessen. En het levert ook nog meer gemotiveerde leerlingen op. Na dit webinar kan je morgen meteen aan de slag.
Verder lezen ›
Passende opbrengsten met de referentieniveaus taal en rekenen
vrijdag 07 maart 2025
Scholen verschillen in leerlingpopulatie en de visie op leren en ontwikkelen. Maar elke school onderschrijft dat iedere leerling de kans moet krijgen om zijn leerpotentieel optimaal te benutten. Voor de basisvaardigheden taal en rekenen houdt dit in dat de leerling het referentieniveau moet kunnen behalen dat bij zijn leerpotentie past.
Verder lezen ›
Gedragsparade (po)
woensdag 19 maart 2025
Verbondenheid. Hèt thema van de gedragsparade dit jaar. Hoe zet je de relatie met jouw leerlingen in om hun motivatie te verhogen?
Met: Marcel van Herpen over hoe een goede relatie de prestaties verhoogt en workshops gericht op de relatie: van het kind met zichzelf, van jou met het kind en van jou en het kind met de ouders.
Verder lezen ›
De Gelukkige Klas: Gedragsparade
woensdag 19 maart 2025
Tijdens deze bijeenkomst bezoeken we de 'Gedragsparade'. Tijdens deze conferentie kun je verschillende workshops en lezingen bijwonen rondom het thema gedrag. Het aanbod is divers, je kunt op de dag zelf de workshops kiezen die jou het meest aanspreken. Binnenkort kun je meer lezen over het programma van deze dag.
Verder lezen ›
De Gelukkige Klas: Digitale geletterdheid op de Onderwijssalon
woensdag 02 april 2025
De laatste bijeenkomst van De Gelukkige Klas is op de Onderwijssalon, een jaarlijkse bijeenkomst over innovatie in het onderwijs. Je kunt hier uit verschillende workshops kiezen op het gebied van digitale geletterdheid en we sluiten de dag af met een diner waarbij je ervaringen uit kunt wisselen met collega's van Lucas Onderwijs.
Verder lezen ›
Kijk je Rijk: Unitwerken op SBO Merlijn
woensdag 09 april 2025
Kom een kijkje nemen bij SBO Merlijn! Unitwerken in het speciaal basisonderwijs? Dat werkt echt! Op SBO Merlijn kennen we drie units: de onderbouw (4-9 jarigen), de middenbouw (9-12 jarigen) en de bovenbouw (11-13 jarigen). In iedere bouw zijn de groepen heterogeen samengesteld, dat wil zeggen, dat de kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar zitten.
Verder lezen ›
Webinar Rob Martens: motivatie en echt leren door spel
maandag 14 april 2025
De motivatie van leerlingen, en hun welzijn, lijkt steeds verder achteruit te gaan. Hoe komt dat toch? Terwijl we in het onderwijs zo bezig zijn met kwaliteit en leerdoelen. Volgens Rob Martens zit dat controlerende kwaliteitsdenken plezier en speels leren steeds meer in de weg. Hoe creëer je in het onderwijs de ruimte om leerlingen vanuit hun intrinsieke motivatie te laten leren?
Verder lezen ›
Kijk je Rijk: de Opperd over Herstelgericht Werken
donderdag 08 mei 2025
De Opperd werkt volgens het pedagogisch model Herstelgericht Werken. Hiermee proberen zij een duurzaam schoolklimaat te creëren. Leerlingen ontwikkelen een houding en vaardigheden waar zij hun leven lang baat bij hebben. Zo ontstaat een stevige structuur waarmee zij de uitdagingen waar zij voor staan krachtig en vol vertrouwen aankunnen. Kom e.e.a. ervaren tijdens een Kijk je Rijk op deze school!
Verder lezen ›
Kijk je Rijk 2024-2025
vrijdag 01 augustus 2025
Een kijkje bij een ander nemen is niet alleen heel leuk, het kan ook erg nuttig en leerzaam zijn. Tijdens een Kijk-je-Rijk-activiteit wordt een school, bedrijf, organisatie of instelling bezocht.
Verder lezen ›