LucasAcademie: een plek waar leren, ontmoeten en creëren samenkomt
LUCAS ACADEMIE

Activiteiten PO & VO

17
sep

Achter de glimlach: wat je (niet) ziet in de klas

woensdag 17 september 2025

Een veilige schoolomgeving begint bij leraren die méér zien dan gedrag alleen. In deze lezing neemt ervaringsdeskundige Betty van Brunschot je mee in de vaak verborgen wereld van kindermishandeling en trauma. Hoe herken je de stille signalen? Hoe geef je woorden aan wat je voelt? En hoe kun jij als professional het verschil maken, juist wanneer het lastig te duiden is?


Verder lezen ›
25
sep

Talentgericht werken

donderdag 25 september 2025

Probeer jij altijd te zien wat een kind eigen en bijzonder maakt? Geloof jij er ook in dat mensen het beste tot hun recht komen als ze dingen doen waar ze goed in zijn en plezier aan beleven? Dan is deelname aan het Haagse leernetwerk rond talentontwikkeling echt iets voor jou! Dit bovenbestuurlijke netwerk heeft als doel om ervaring en expertise samen te brengen in hoe je talentgericht kunt kijken naar je eigen ontwikkeling én de ontwikkeling van kinderen.


Verder lezen ›
30
sep

Passende opbrengsten met referentieniveaus

dinsdag 30 september 2025

Scholen verschillen in leerlingpopulatie en de visie op leren en ontwikkelen. Maar elke school onderschrijft dat iedere leerling de kans moet krijgen om zijn leerpotentieel optimaal te benutten. Voor de basisvaardigheden taal en rekenen houdt dit in dat de leerling het referentieniveau moet kunnen behalen dat bij zijn leerpotentie past. 


Verder lezen ›
30
sep

Referentietraining (groep 1)

dinsdag 30 september 2025

Passende opbrengsten met de referentieniveaus taal en rekenen


Verder lezen ›
15
okt

Kleuters en spel

woensdag 15 oktober 2025

Het jonge kind ontwikkelt zich door te spelen. Zo leren zij de wereld om zich heen kennen. In het kleuteronderwijs heeft het jonge kind drie verschillende leerkrachten: zichzelf, de omgeving en de volwassene. Maar hoe kunnen al deze 'leerkrachten' het kind volgen en begeleiden?

 


Verder lezen ›
4
nov

Van individueel naar inclusief onderwijs

dinsdag 04 november 2025

Elke school bevindt zich in een eigen fase van ontwikkeling richting inclusief onderwijs en heeft daarin al stappen gezet. Deze incompany masterclass van Bert Wienen met Inclu-zo! is bedoeld als gezamenlijke aanpak om gedeelde beelden te ontwikkelen en van daaruit gericht aan de slag te gaan op je eigen Lucas-school.


Verder lezen ›
4
nov

Kijk je Rijk: kennismaken met het praktijkonderwijs op het Stanislas

dinsdag 04 november 2025

Ben jij benieuwd hoe het er in het praktijkonderwijs aan toe gaat? Kom dan een kijkje nemen op het Stanislas PRO. Hier worden leerlingen een pro in de horeca, de techniek of in de zorg. Leren door te doen, op een niveau dat bij hen past. Wist je dat ze hier eigen praktijklokalen, een leerwerkcentrum én TOPAcademie hebben? Leerlingen leren hun vak op een echte werkvloer. Kom het zelf ervaren tijdens deze Kijk je rijk!


Verder lezen ›
5
nov

Overstap po/vo: de perfecte match

woensdag 05 november 2025

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen de middelbare school vinden die écht bij hen past? De overstap van het po naar het vo is een spannend moment. Tijdens deze conferentie gaan we samen op zoek naar hoe we deze overgang soepeler, persoonlijker en betekenisvoller kunnen maken. We delen kennis, versterken relaties en werken aan een duurzame samenwerking. Deze conferentie is bedoeld voor iedereen die een rol speelt in de overgang van po naar vo. Samen zorgen we voor de beste match!


Verder lezen ›
11
nov

Jongeren in moreel niemandsland

dinsdag 11 november 2025

Hoe ga jij om met leerlinggedrag dat je soms moeilijk kunt plaatsen? Tijdens de Gedragsparade vo duiken we in de oorzaken, aanpak en preventie van probleemgedrag. Met een inspirerende lezing van gedragsdeskundige Kees van Overveld en praktijkgerichte workshops krijg je nieuwe inzichten én concrete handvatten voor in jouw klas.


Verder lezen ›
19
nov

Culturele en talige diversiteit in je klas

woensdag 19 november 2025

Hoe geef je als onderwijsprofessional betekenisvol les aan leerlingen met een nieuwkomers- anderstalige achtergrond? Duik tijdens deze conferentie dieper in thema’s die direct raken aan jouw praktijk: van taalontwikkeling en meertaligheid tot sociaal-emotioneel leren en veerkracht.


Verder lezen ›
9
dec

Meetup: Impact van Erasmus+

dinsdag 09 december 2025

Internationalisering kan van grote waarde zijn voor de staff mobility. Jaarlijks presenteren scholen van Lucas Onderwijs die naar het buitenland zijn geweest hun ervaringen aan collega's. Wat is de impact van internationalisering op mij als leraar, schoolleider, mijn leerlingen, mijn collega's en mijn team? 


Verder lezen ›
4
feb

Workshop Groepsdynamiek

woensdag 04 februari 2026

In deze bijeenkomst over groepsdynamiek halen we theoretische kennis op. Hiernaast ontdek je door middel van praktische werkvormen hoe je pestproblematiek in de groep kunt signaleren en preventief kunt handelen.


Verder lezen ›
10
feb

Kansen creëren in de klas – didactiek die écht verschil maakt

dinsdag 10 februari 2026

Hoe zorg je ervoor dat élke leerling tot zijn recht komt? In elke klas zitten leerlingen met verschillende achtergronden, vaardigheden en thuissituaties. Als leraar kun je met kleine, bewuste didactische keuzes het verschil maken. Want gelijke kansen ontstaan niet vanzelf – ze worden mogelijk gemaakt in de dagelijkse onderwijspraktijk.


Verder lezen ›
12
feb

Huppelend naar groep 3

donderdag 12 februari 2026

Kinderen bewegen steeds minder, wat gevolgen heeft voor hun leervermogen en gedrag. Beweging is essentieel voor een goede samenwerking tussen de hesenhelften, wat een belangrijke basis vormt voor het leren. Zo versterkt huppelen de neurale verbindingen in de hersenen, waardoor kinderen beter cognitieve taken kunnen uitvoeren.

 

 


Verder lezen ›
6
mrt

Referentietraining (groep 2)

vrijdag 06 maart 2026

Training passende opbrengsten met de referentieniveaus taal en rekenen


Verder lezen ›
18
mrt

Voorkomen en effectief aanpakken van probleemgedrag

woensdag 18 maart 2026

Iedere leerkracht herkent het: leerlinggedrag dat je soms moeilijk kunt plaatsen. Hoe ga je daarmee om? Tijdens de Gedragsparade po duiken we in de oorzaken, aanpak en preventie van probleemgedrag. Met een inspirerende lezing van gedragsdeskundige Kees van Overveld en praktijkgerichte workshops krijg je nieuwe inzichten én concrete handvatten voor in jouw klas.


Verder lezen ›
24
mrt

Het ABC van motivatie in onderwijs

dinsdag 24 maart 2026

Moet je als leraar kiezen tussen welbevinden of presteren? En met welke ingrepen verhoog je de motivatie van je leerlingen? In het onderwijs willen we dat leerlingen niet alleen leren, maar zich ook goed voelen. Om dit te bereiken, is een motiverend leerklimaat essentieel. In de praktijk blijkt dit echter een uitdaging – het wordt dan ‘moet-iveren’ in plaats van motiveren.


Verder lezen ›
21
apr

Kijk je Rijk: de Opperd over Herstelgericht Werken

dinsdag 21 april 2026

De Opperd werkt volgens het pedagogisch model Herstelgericht Werken. Hiermee proberen zij een duurzaam schoolklimaat te creëren. Leerlingen ontwikkelen een houding en vaardigheden waar zij hun leven lang baat bij hebben. Zo ontstaat een stevige structuur waarmee zij de uitdagingen waar zij voor staan krachtig en vol vertrouwen aankunnen. Kom e.e.a. ervaren tijdens een Kijk je Rijk op deze school!


Verder lezen ›
1
aug

Kijk je Rijk 2025-2026

zaterdag 01 augustus 2026

Een kijkje bij een ander nemen is niet alleen heel leuk, het kan ook erg nuttig en leerzaam zijn. Tijdens een Kijk-je-Rijk-activiteit wordt een school, bedrijf, organisatie of instelling bezocht. 


Verder lezen ›