Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Inductie

Startende schoolleiders en startende leraren bij Lucas Onderwijs

 

Speciaal voor starters bij Lucas Onderwijs heeft de LucasAcademie een aantal inductie programma’s:

  • Voor startende schoolleiders in het po en vo worden verschillende modules vanuit het stafbureau georganiseerd en zijn er intervisiegroepen onder begeleiding van een ervaren schoolleider.
  • Startende leraren in het po kunnen zich via De Gelukkige klas ontwikkelen tot professional.
  • Startende leraren in het vo volgen een eigen inductieprogramma op hun school.

 

Bekijk hieronder ons inductie-aanbod.

Startende schoolleiders    Startende leraren

Activiteiten startende schoolleiders en leraren

18
jan

Module Inkoopbeleid en Onderhoud

dinsdag 18 januari 2022
Waar moet je rekening mee houden als je grote investeringen voor je school doet? Hoe werkt contractmanagement en contractbeheer? Hoe maak je een Meerjaren onderhoudsplanning (MOP)? Tijdens deze module krijg je meer te weten over het inkoopbeleid bij Lucas Onderwijs en het beheer en onderhoud van je schoolgebouw.
Verder lezen ›
8
feb

Module Wet op de privacy

dinsdag 08 februari 2022
Wat houdt de wet op privacy precies in en wat betekent dit voor mijn school? Wat mag wel en wat mag niet? In deze module krijg je informatie die je als leidinggevende van een school moet weten, werken we met praktijkvoorbeelden en is er de mogelijkheid om eigen casussen te bespreken.
Verder lezen ›
10
feb

Werkatelier De wereld van gedifferentieerd lesgeven

donderdag 10 februari 2022
Iedere leerling is anders en heeft daarom ook behoefte aan ander onderwijs. Door te differentieren kun je tegemoet komen aan de verschillen tussen leerlingen in de klas. Hun betrokkenheid en prestaties kunnen hierdoor aanzienlijk verbeteren. Dat klinkt mooi, maar hoe stem je je onderwijs als drukbezette docent gemakkelijk af op je leerlingen?
Verder lezen ›
23
feb

Module Hoe bouw je een personeelsdossier op?

woensdag 23 februari 2022
Waarom moet je een personeelsdossier opbouwen en hoe doe je dat dan? Hoe ga je als werkgever om met een arbeidsconflict of disfunctionerende medewerker? Welke verplichtingen heb je als werkgever? En hoe geef je een verbetertraject vorm?
Verder lezen ›
8
mrt

Module Klachtenprocedure

dinsdag 08 maart 2022
Wanneer een ouder of een medewerker ontevreden is, kan diegene een klacht indienen. Als leidinggevende is het daarom goed om te weten hoe de klachtenprocedure bij Lucas Onderwijs verloopt en wat jouw rol hierin is. Hoe ga je om met de klacht en met diegene die de klacht heeft ingediend?
Verder lezen ›
9
mrt

Conflict coaching

woensdag 09 maart 2022
‘Niemand is een klier voor zijn plezier.’ Meer dan zestig procent van het ziekteverzuim is gebaseerd op klachten die te maken hebben met conflicten op het werk. Mensen hebben het niet graag over conflicten. Een conflict wordt vaak ervaren als iets negatiefs. Toch ontstaan ze elke dag en kunnen, indien juist gehanteerd, op een positieve manier bijdragen aan de samenwerking.  
Verder lezen ›
11
mrt

Capisci - opfrisser II

vrijdag 11 maart 2022
Weet je niet meer precies hoe Capisci werkt? Na deze opfrisser ben je weer up to date!
Verder lezen ›
24
mrt

Verdiepingstraining verzuimgesprekken: omgaan met psychische klachten van medewerkers

donderdag 24 maart 2022
Deze verdiepende training sluit aan op de basis verzuimtraining. De training is voor leidinggevenden die te maken hebben met een stijging van het ziekteverzuim en met actuele trends daarin zoals complexe verzuimdossiers en een toename van psychische klachten. 
Verder lezen ›
7
apr

Startende Teamleiders

donderdag 07 april 2022
In deze training ben je twee keer een dag uit de school om met gelijkgestemden jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en met en van elkaar te leren over je veranderende rol binnen een team. Tijdens de intervisie is er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Vanuit enkele theoretische modellen gaan we je helpen je kennis om te zetten in actie.
Verder lezen ›
12
apr

Verdiepingstraining verzuimgesprekken: sturen op duurzame inzetbaarheid

dinsdag 12 april 2022
Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Het werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt een continue investering in de ontwikkeling van mensen. Hierbij staat de dialoog tussen werkgever en medewerker centraal. 
Verder lezen ›
19
nov

Capisci - opfrisser I

vrijdag 19 november 2021
Weet je niet meer precies hoe Capisci werkt? Na deze opfrisser ben je weer up to date!
Verder lezen ›
15
nov

Feedback in de klas - verborgen leerkansen: Stijn Vanhoof

maandag 15 november 2021
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder correctiewerk hebt? Effectieve feedback is hierbij het sleutelwoord. Dit webinar geeft je praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan. 
Verder lezen ›
11
nov

Basistraining verzuimgesprekken voor leidinggevenden

donderdag 11 november 2021
Iedere leidinggevende kan te maken krijgen met verzuim door ziekte van medewerkers. Hij/zij regisseert alle acties met betrekking tot preventie, verzuim en re-integratie. Deze tweedaagse training gaat in op de beïnvloeding van het gedrag rondom ziekteverzuim.
Verder lezen ›
3
nov

HEA informatie - 2e tranche

woensdag 03 november 2021
Van 3 tot en met 10 november organiseert Lucas Onderwijs vier webinars om Haagse directeuren en schoolleiders in het po en vo te informeren over de mogelijkheden in de 2de tranche van de HEA 2022.
Verder lezen ›
2
nov

Groepsdynamisch werken in het onderwijs met Ivo Dokman

dinsdag 02 november 2021
Iedereen die met groepen werkt, herkent de moeite die soms nodig is om een groep draaiend te krijgen. De ongrijpbare, maar duidelijk voelbare dynamiek in een groep en de impact en het effect dat dit heeft op de wederzijdse beïnvloeding tussen leerlingen.
Verder lezen ›
28
okt

Ruimte voor leiderschap

donderdag 28 oktober 2021
In een rustgevende omgeving bezig zijn met jouw leiderschap, samen met collega's die zich in dezelfde fase van hun loopbaan bevinden. Voor schoolleiders in hun derde tot vijfde jaar in een eindverantwoordelijke rol en ervaren adjunct-directeuren organiseren we een tweedaagse als opmaat naar een zelfstandige intervisiegroep.
Verder lezen ›
5
okt

Schrijven van een Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

dinsdag 05 oktober 2021
Elke school heeft de verplichting om een Schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het SOP staat omschreven welke ondersteuning er voor leerlingen op school mogelijk is. Dit kan per school verschillend zijn. Het SOP biedt houvast bij de afweging of een school voor een leerling met extra onderwijs- en ondersteuningsbehoeften passend onderwijs kan bieden.

 
Verder lezen ›

1
okt

Opstellen van een beleidsrijke (meerjaren)begroting

vrijdag 01 oktober 2021
Tijdens deze eendaagse training ga je aan de slag met je eigen (meerjaren)begroting. In de ochtend leer je d.m.v. theorie en praktijkgerichte casussen hoe een beleidsrijke begroting wordt opgesteld. In de middag ga je in Capisci je eigen beleidsrijke begroting opstellen. 
Verder lezen ›
29
sep

De Gelukkige Klas: Inductieprogramma voor startende leraren

woensdag 29 september 2021
Als startende leerkracht zit je met veel vragen. Vaak kun je bij je collega’s terecht, maar het is ook fijn om je ervaringen te delen met andere starters. In De Gelukkige Klas gaan we aan de slag met vraagstukken die je als startende leerkracht tegen kunt komen.
Verder lezen ›
28
sep

Kwaliteitszorgcyclus voor (startende) schoolleiders

dinsdag 28 september 2021
Meer weten over de kwaliteitszorgcyclus bij Lucas Onderwijs? In deze online bijeenkomst nemen we je mee langs de PDCA cyclus en bespreken we een overzicht van documenten en tools die voor jouw school relevant zijn met betrekking tot de kwaliteitszorg. 
Verder lezen ›
28
sep

De Gouden weken 2.0. met Boaz Bijleveld

dinsdag 28 september 2021
De Gouden Weken, de eerste weken van het schooljaar, zijn bij uitstek geschikt om te werken aan een goede groepsvorming. Tijdens deze weken smeed en kneed je het goud dat je in handen hebt, de interactie tussen jou en je leerlingen, voor een fijne sfeer in de groep. Dit zorgt voor een stevig fundament, een heel schooljaar lang.
Verder lezen ›
27
sep

Intervisie Startende schoolleiders

maandag 27 september 2021
Een aantal keer per jaar komen startende schoolleiders uit het primair onderwijs bij elkaar om op professionele wijze ervaringen uit te wisselen en vraagstukken vanuit de dagelijkse praktijk met elkaar te beantwoorden.
Verder lezen ›
17
sep

Ambitieuze MT-leden

vrijdag 17 september 2021
AMT staat voor Ambitieuze mt-leden; dit zijn startende en ervaren adjuncten (mt-leden) die samen verder willen bouwen aan hun eigen leiderschap. De bijeenkomsten zijn opgebouwd rondom actuele leiderschapsthema’s. Daarnaast is er veel ruimte voor actuele vraagstukken, eigen casussen en collegiale steun.
Verder lezen ›
10
sep

Basistraining onderwijsfinanciƫn

vrijdag 10 september 2021
Heb jij behoefte aan meer inzicht in de financiën van jouw school? Deze basistraining voor (startende) schoolleiders in het PO en VO kan je daarbij helpen. In de training wordt aandacht besteed aan balans en exploitatie, de planning & control-cyclus en de financiële processen en systemen binnen Lucas Onderwijs. Theorie wordt afgewisseld met praktijkgerichte casussen en er wordt aandacht besteed aan het opstellen van een prognose.
Verder lezen ›
6
sep

HEA informatie - Online

maandag 06 september 2021
De gemeente Den Haag heeft de subsidieregeling HEA aangepast. Hierdoor is er aardig wat veranderd. Daarom organiseren we op verschillende momenten een online bijeenkomst. We informeren je over de veranderingen en de gevolgen die de aanpassingen hebben voor de aanvraag.
Verder lezen ›