Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Nationaal programma onderwijs

Om onze scholen te ondersteunen bij het Nationaal Programma Onderwijs, worden er voor leidinggevenden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten zijn bedoeld om kennis te delen en ideeën met elkaar uit te wisselen, inspiratie op te doen en (eventueel) afspraken met elkaar te maken. 

 

Voor leraren en ondersteunend personeel (po en vo) zijn er dit schooljaar allerlei activiteiten gericht op de interventies van de menukaart. De LucasAcademie richt zich met name op de interventies B, C, D en F. Met een icoontje is aangeven bij welke interventie een activiteit past.

 

Een overzicht van de interventies op de menukaart van OCW, vind je op onze overzichtskaart. Meer informatie over het NPO is te vinden op ons intranet

 

NPO activiteiten

25
jan

Ontwerpend en onderzoekend leren

dinsdag 25 januari 2022
Ook dit jaar biedt Lucas Onderwijs samen met het Wetenschapsknooppunt van de TU Delft en de Maakotheek professionalisering op het gebied van Ontwerpend en Onderzoekend Leren (OOL) en Wetenschap & Techniek (W&T) in het (basis)onderwijs.
Verder lezen ›
9
feb

Themaconferentie: Leescultuur in de school po

woensdag 09 februari 2022
Deze themaconferentie draait helemaal om lezen! Hoe zorg je ervoor dat leerlingen het leuk vinden om te lezen? Wat kun je doen om een 'leescultuur' te creëren in de klas en in de school? Met inspirerende lezing, verhalen uit de praktijk en praktische workshops om meteen mee aan de slag te gaan.
Verder lezen ›
10
feb

Werkatelier De wereld van gedifferentieerd lesgeven

donderdag 10 februari 2022
Iedere leerling is anders en heeft daarom ook behoefte aan ander onderwijs. Door te differentieren kun je tegemoet komen aan de verschillen tussen leerlingen in de klas. Hun betrokkenheid en prestaties kunnen hierdoor aanzienlijk verbeteren. Dat klinkt mooi, maar hoe stem je je onderwijs als drukbezette docent gemakkelijk af op je leerlingen?
Verder lezen ›
15
feb

Feedback in de klas - verborgen leerkansen: Stijn Vanhoof

dinsdag 15 februari 2022
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder correctiewerk hebt? Effectieve feedback is hierbij het sleutelwoord. Dit webinar geeft je praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan. 
Verder lezen ›
15
mrt

Werkatelier: leesmotivatie van jongens en meiden in het vo

dinsdag 15 maart 2022
Hoe kun je leerlingen motiveren om te lezen?

En zijn er verschillen in leesmotivatie tussen jongens en meiden? Hoor je jouw leerlingen vaak roepen: 'lezen is saai'? Kom dan naar dit werkatelier voor praktische tips om de leesmotivatie van jouw leerlingen te vergroten.
Verder lezen ›

17
mrt

Training Didactisch coachen en feedback

donderdag 17 maart 2022
Kennismaken met de concrete aanpak van Didactisch Coachen als aanvulling op je bestaande aanpakken? Met behulp van het stellen van leerbevorderende vragen, het geven van effectieve feedback en het beperken van het aantal aanwijzingen, wordt het werken vanuit hoge verwachtingen concreet gemaakt, voor zowel leerlingen als voor volwassenen onderling.
Verder lezen ›
23
mrt

Gedragsparade

woensdag 23 maart 2022
We maken er een feestje van! Tijdens deze bruisende parade kun je je laten inspireren via verschillende workshops over gedrag. Met Steven Pont en workshops als 'Rap als uitlaatklep', Teken je gesprek, Bewegend leren, praktisch inzetbare materialen en nog veel meer!

 

Nadere invulling volgt z.s.m. 

 
Verder lezen ›

5
apr

Webinar Bewegend leren (Fit & Vaardig)

dinsdag 05 april 2022
Door te bewegen terwijl ze leren, worden leerlingen mentaal fitter en fysiek actiever. Hoe pas je bewegend leren toe in het regulier en speciaal basisonderwijs?
Verder lezen ›
6
apr

Onderwijssalon: Digitale geletterdheid, Esis en Snappet 2022

woensdag 06 april 2022
Waar (bijna) iedereen het over eens is, is dat ICT en moderne media een belangrijke rol zullen spelen in het vormgeven van veranderend onderwijs. Daarom is het thema van deze jaarlijkse onderwijssalon: digitale geletterdheid.
Verder lezen ›
11
apr

Formatief Handelen: werken met criteria en rubrics

maandag 11 april 2022
Kwaliteitsbesef is behulpzaam voor de zelfregulatie van leerlingen. Het zorgt ervoor dat feedback beter kan landen èn dat leerlingen elkaar juiste feedback kunnen geven. ‘Kwaliteitsbesef bijbrengen’ als strategie kan jou als docent letterlijk tijd opleveren en is vaak een onmisbaar onderdeel van het onderwijsproces. Ga aan de slag met criteria en rubrics. 
Verder lezen ›
24
nov

Training voor docenten met coördinerende taken in het Praktijkonderwijs

woensdag 24 november 2021
Ben jij docent op een praktijkschool en heb je coördinerende taken? Ben je bijvoorbeeld 

leerjaarcoördinator, profielcoördinator, stage-coördinator of vakgroep-voorzitter? Waarschijnlijk moet je nu je directe collega’s aansturen. Dit vraagt om een andere rol en andere vaardigheden. 
Verder lezen ›

15
nov

Feedback in de klas - verborgen leerkansen: Stijn Vanhoof

maandag 15 november 2021
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder correctiewerk hebt? Effectieve feedback is hierbij het sleutelwoord. Dit webinar geeft je praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan. 
Verder lezen ›
3
nov

Werkatelier Poëzie: met Hans en Monique Hagen

woensdag 03 november 2021

Poëzie helpt je om woorden te vinden bij bijzondere gebeurtenissen in het leven: liefde, geboorte of dood. Voor elke dag is een passend vers te vinden! Gedichten geven stof voor verrassende gesprekken. Door te spelen met poëzie vergroot je het taalbegrip, het taalgevoel en de woordenschat van kinderen en prikkel je de fantasie en verbeeldingskracht.


Verder lezen ›

2
nov

Groepsdynamisch werken in het onderwijs met Ivo Dokman

dinsdag 02 november 2021
Iedereen die met groepen werkt, herkent de moeite die soms nodig is om een groep draaiend te krijgen. De ongrijpbare, maar duidelijk voelbare dynamiek in een groep en de impact en het effect dat dit heeft op de wederzijdse beïnvloeding tussen leerlingen.
Verder lezen ›
28
okt

Werkatelier: Aan de slag met executieve functies

donderdag 28 oktober 2021
Hoe stimuleer je de ontwikkeling van executieve functies bij jouw leerlingen? Tijdens twee werkateliers voor leraren in het po en vo, maak je kennis met de term executieve functies en de toepassing daarvan in de onderwijspraktijk. Met behulp van beschikbare materialen stel je op maat jouw eigen pakket aan activiteiten samen, waarmee je meteen aan de slag kan. 
Verder lezen ›
26
okt

Pilot ontwikkelen of herijken visie op ICT

dinsdag 26 oktober 2021
Elke school maakt in meer of mindere mate gebruik van ICT. Een visie op ICT is onmisbaar om als school de juiste keuzes te maken. Daarbij spelen verschillende factoren een rol zoals techniek, financiën, beschikbaarheid digitaal lesmateriaal, deskundigheid of externe factoren. In deze pilot gaan scholen aan de slag om hun visie op onderwijs te vertalen in een visie op ICT. 
Verder lezen ›
13
okt

Werkatelier: lezen in groep 3 met Marita Eskes

woensdag 13 oktober 2021
Hoe zorg je voor een goede basis voor (technisch) lezen in groep 3? Marita Eskes neemt je in dit werkatelier mee in het didactisch handelen (wat werkt in de klas en hoe pas ik kennis toe?) en de vakinhoudelijke kennis over leren lezen (wat weten we vanuit de wetenschap over effectief leesonderwijs). Speciaal voor leraren groep 3, taal- en leescoördinatoren en intern begeleiders.
Verder lezen ›
5
okt

Webinar Executieve functies met Mariët van der Molen

dinsdag 05 oktober 2021
Wat zijn executieve functies? En nog belangrijker hoe kan je als leraar de ontwikkeling hiervan stimuleren bij kinderen en jongeren? Mariet van der Molen geeft inzicht in de ontwikkeling van executieve functies en gaat dieper in op de twee belangrijkste: werkgeheugen en inhibitie. 
Verder lezen ›
29
sep

De Gelukkige Klas: Inductieprogramma voor startende leraren

woensdag 29 september 2021
Als startende leerkracht zit je met veel vragen. Vaak kun je bij je collega’s terecht, maar het is ook fijn om je ervaringen te delen met andere starters. In De Gelukkige Klas gaan we aan de slag met vraagstukken die je als startende leerkracht tegen kunt komen.
Verder lezen ›
28
sep

Kijk je Rijk: Leren zichtbaar maken

dinsdag 28 september 2021
In navolging op de Themaconferentie 'Leren zichtbaar maken in de klas… hoe doe je dat', openen SBO het Avontuur, het Lichtbaken en Onze Wereld hun deuren om te laten zien hoe zij Leren zichtbaar maken in hun praktijk.

Op 28, 29 of 30 september. 
Verder lezen ›

28
sep

De Gouden weken 2.0. met Boaz Bijleveld

dinsdag 28 september 2021
De Gouden Weken, de eerste weken van het schooljaar, zijn bij uitstek geschikt om te werken aan een goede groepsvorming. Tijdens deze weken smeed en kneed je het goud dat je in handen hebt, de interactie tussen jou en je leerlingen, voor een fijne sfeer in de groep. Dit zorgt voor een stevig fundament, een heel schooljaar lang.
Verder lezen ›
22
sep

Bootcamp Digitale Geletterdheid

woensdag 22 september 2021
Vier scholen nemen deel aan de Bootcamp Digitale geletterdheid die in samenwerking met SLO is ontwikkeld. In vier bijeenkomsten gaan de scholen aan de slag met het samenstellen van een geïntegreerde, doorgaande leerlijn waarbij de visie van de school centraal staat. Kennis en ervaringen uit deze pilot worden gedeeld met andere scholen. 
Verder lezen ›
22
sep

Professioneel en effectief mentorschap

woensdag 22 september 2021
Op de leerwerkplek is de kwaliteit van de mentor één van de belangrijkste succesfactoren voor het slagen van leraren in opleiding. De mentor vervult hierbij een belangrijke voorbeeldrol. In deze training voor (toekomstige) mentoren leer je om meer verdieping te brengen in je begeleidingstrajecten. 
Verder lezen ›
22
sep

Leren zichtbaar maken in de klas... hoe doe je dat?

woensdag 22 september 2021
Ben jij nieuwsgierig wat Leren zichtbaar maken (John Hattie) inhoudt? Tijdens de conferentie Leren zichtbaar maken in de klas… hoe doe je dat? vertelt Joost Maarschalkerweerd aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe dit eruit kan zien. Hoe betrek je leerlingen, wat is goede feedback en wat is een zichtbaar lerende leerling?
Verder lezen ›
8
sep

Training Leren coachen en begeleiden

woensdag 08 september 2021
Wil jij deskundig leren coachen? Dan is deze training iets voor jou! Je gaat zelf aan de slag met praktische vaardigheden die nodig zijn om te coachen. Onder begeleiding van een professionele coach leer je de kneepjes van het coachingsvak!
Verder lezen ›
6
sep

Instructiefilmpjes ict-basisvaardigheden

maandag 06 september 2021
Maak samen met je collega's een verzameling van instructiefilmpjes, passend bij de ICT-basisvaardigheden van je leerlingen. Aan de hand van deze filmpjes moeten zowel leerlingen als leerkrachten in staat zijn zelfstandig met een programma aan de slag te gaan. De belangrijkste basisfuncties worden uitgelegd om leerlingen nieuwsgierig te maken naar andere functies, waarna ze zelfstandig het programma verder verkennen en kunnen inzetten. 
Verder lezen ›
28
okt

Nieuwe technologie in het onderwijs met Edu-Explore

woensdag 28 oktober 2020
Wil jij ook graag met nieuwe technologie aan de slag in de klas, maar is het op school nog niet beschikbaar? Dan kun je nu gebruik maken van de mogelijkheden van Edu-Explore.
Verder lezen ›
0

Docentontwikkelteam: Naar een leerlijn executieve functies in jouw school

donderdag
Schoolbreed aan de slag met de ontwikkeling van executieve functies? Dat kan in het leertraject Executieve functies. In een ontwikkelteam ga je aan de slag met het opzetten van een traject voor jouw school, wat zijn volgende stappen om te komen tot een leerlijn executieve functies? Het docentontwikkelteam (DOT) wordt begeleid door ontwikkelingspsycholoog Mariët van der Molen.
Verder lezen ›