Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Stafmodule Het Goede Personeelsgesprek

donderdag 05 oktober 2023
In de dagelijkse praktijk en vooral tijdens het voeren van personeelsgesprekken is het de bedoeling dat je je als leidinggevende uitspreekt over het gedrag dat je ziet, in verbinding met de ander. Daarmee heb je de intentie de ander te ontwikkelen. De formele gesprekscyclus verschilt per school. Om het voeren van personeelsgesprekken binnen Lucas Onderwijs te professionaliseren bieden we de training Het Goede (personeels)Gesprek aan.

In het meerjarenprogramma Strategisch HRM 2023 – 2027 van Lucas Onderwijs hebben we ons ten doel gesteld de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en aandacht te hebben voor hun werkgeluk. Mensgericht leiderschap en het voeren van het continue goede gesprek met de medewerkers achten we daarbij essentieel.

 

Deze eendaagse training vertrekt vanuit jouw persoonlijk leiderschap. Wie ben jij en wat neem jij mee? Hoe kijk je tegen jouw rol als leidinggevende aan en hoe vertaalt zich dat naar jouw houding in het gesprek? Vervolgens staan we stil bij jouw communicatiestijl en hoe je voor een goed gesprek zorgt. Welke kwaliteiten en valkuilen heb je? Hoe sluit je goed aan bij de ander? We staan stil bij het ontwikkeldoel dat je hebt bij een medewerker vanuit de doelstelling van de school. Hierbij reiken we de vier vormen van situationeel leidinggeven aan (instrueren, delegeren, ondersteunen en confronteren).

 

Tijdens deze dag oefenen we met het geven van constructieve feedback en is er ruimte voor  praktijkvoorbeelden. In de middag heb je de gelegenheid een eigen situatie uit de praktijk te oefenen met de trainingsacteur. Tot slot is er tijd voor reflectie: welke inzichten heb ik opgedaan en wat ga ik in de praktijk toepassen?

 

Na afloop ben je in staat om “het goede gesprek” te voeren met medewerkers:

  • Kun je het gesprek voeren vanuit een ontwikkelgerichte en gelijkwaardige houding.
  • Kun je op een heldere manier gedrag benoemen en constructief feedback geven.
  • Kun je de structuur van het gesprek aanpassen op het doel dat je wilt bereiken.
  • Ben je je bewust van de verschillende vertrekpunten of aanvliegroutes voor een gesprek.
  • Kun je situationeel bepalen welke stijl van leidinggeven het meest effectief is.
  • Ben je je bewust van jouw communicatiestijl en kun je je aanpassen aan de stijl van de ander.
  • Ben je je bewust van eigen kwaliteiten/overtuigingen en kun je je onbevangen opstellen.

 

Voorafgaand aan de training
Vooraf nodig je vijf mensen uit hun omgeving uit om een vragenlijst in te vullen over jouw stijl van communiceren. Samen met jouw zelfbeeld komt dit samen in een rapport. Daarin staan jouw persoonlijke kwaliteiten, valkuilen en ontwikkeltips rond effectieve communicatie.

 Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Participeren
Participeren
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Oefenen
Oefenen

Bijeenkomst

Trainer: Hidde Santman van GITP
Tijd: 09.00 - 17.00 uur inclusief lunch
Locatie: Bureau Lucas Onderwijs (kantine), Saffierhorst 105 in Den Haag
Doelgroep: leidinggevenden van Lucas Onderwijs (po en vo)
Kosten:
Er zijn voor deelnemers geen kosten verbonden aan deze bijeenkomsten.
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Helaas, inschrijven is niet meer mogelijk!