Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Docentontwikkelteam: Naar een leerlijn executieve functies in jouw school

donderdag
Schoolbreed aan de slag met de ontwikkeling van executieve functies? Dat kan in het leertraject Executieve functies. In een ontwikkelteam ga je aan de slag met het opzetten van een traject voor jouw school, wat zijn volgende stappen om te komen tot een leerlijn executieve functies? Het docentontwikkelteam (DOT) wordt begeleid door ontwikkelingspsycholoog Mariët van der Molen.

Het begrip ‘Executieve functies’ is een populair begrip. Steeds vaker hoor je mensen bijvoorbeeld zeggen: ‘Hij heeft problemen met de executieve functies’. Bij kinderen én jongeren zijn die executieve functies nog vol in ontwikkeling. Dat betekent dat bepaald gewenst gedrag soms nog te moeilijk is om te laten zien; simpelweg omdat de executieve functies nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Hoe kan je als school bijdragen aan het ontwikkelen van executieve functies van leerlingen? Tijdens dit leertraject ga je samen met collega's in een docentontwikkelteam (DOT) aan de slag om te onderzoeken hoe jouw school een volgende stap kan zetten in het stimuleren van de ontwikkeling van executieve functies bij jullie leerlingen. Je ontwikkelt een aanpak en materialen voor jouw school.

 

Leertraject op maat

Wat er precies geleerd wordt en hoe we dat gaan doen, wordt  met elkaar bepaald tijdens de eerste bijeenkomst. De overige bijeenkomsten gaan we aan de slag om theorie en praktijkvoorbeelden te vertalen naar een raamwerk voor praktisch handelen binnen jouw school. 

 

Voorwaarde voor deelname

Het leertraject vraagt actieve deelname van de deelnemers. Je gaat zelf aan de slag om voor jouw school wat te ontwikkelen. Aan het traject nemen minimaal 2 leraren van één school deel. De directie is betrokken en zal af en toe aanwezig zijn bij bijeenkomsten. Het traject zal minimaal twee schooljaren duren, waarbij tussentijds wordt geevalueerd en bijgesteld. In jaar twee worden kennis en ervaringen gedeeld met de overige scholen van Lucas Onderwijs. 

 

Over de begeleider

Mariët van der Molen is gepromoveerd ontwikkelingspsycholoog en geeft nascholingscursussen over en begeleiding bij executieve functies van kinderen en jongeren voor leerkrachten, intern begeleiders, jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers.

Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Participeren
Participeren
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Ontdekken
Ontdekken

NPO

Lees meer over Nationaal programma onderwijs

B

Effectievere inzet

D

Executieve functies

F

Randvoorwaarden

Bijeenkomst

Trainer: Mariƫt van der Molen
Tijd: volgt
Locatie: volgt
Kosten: Aan dit traject zijn geen kosten verbonden voor de deelnemers.
Bijzonderheden: Je kunt aan dit traject alleen deelnemen met minimaal twee leraren van één school. De betrokkenheid van de directie is een voorwaarde. 
Meld je aan