Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Werkatelier: Aan de slag met executieve functies

donderdag 28 oktober 2021
Hoe stimuleer je de ontwikkeling van executieve functies bij jouw leerlingen? Tijdens twee werkateliers voor leraren in het po en vo, maak je kennis met de term executieve functies en de toepassing daarvan in de onderwijspraktijk. Met behulp van beschikbare materialen stel je op maat jouw eigen pakket aan activiteiten samen, waarmee je meteen aan de slag kan. 

De term executieve functies hoor je veel in het onderwijs. Deze functies zorgen ervoor dat mensen doelgericht gedrag kunnen vertonen. Voor kinderen en jongeren is dat nog lastig, aangezien hun brein nog volop in ontwikkeling is. Wat kun je, als leraar, dan wel doen om deze executieve functies te stimuleren? Tijdens twee werkateliers ga je aan de slag om een pakket op maat voor jouw leerlingen samen te stellen. Tussen de eerste en tweede bijeenkomst probeer je de activiteiten uit in jouw klas, zodat je tijdens het tweede werkatelier jouw materialen/lessen en aanpak kan doorontwikkelen. Direct toepasbaar in de praktijk. 

 

 

Werkatelier 1: donderdag 28 oktober van 17.00 - 19.30 uur 

met lichte maaltijd

 

Tijdens deze workshop maak je kennis met het begrip executieve functies gerelateerd aan de ontwikkeling van het kinder- tienerbrein. Je komt erachter in hoeverre jouw eigen executieve functies zijn ontwikkeld. In hoeverre kunnen we deze functies stimuleren in het onderwijs?

Extra aandacht is er voor de functies:

1) Plannen/timemanagement/organiseren

2) Aandacht & concentratie

3) Emotieregulatie

4) Werkgeheugen (leren leren)

5) Metacognitie (monitoren en evalueren)

Tijdens het werkatelier ga je met leraren uit jouw eigen onderwijstype (po of vo) aan de slag met opdrachten om een pakket lessen op maat samen te stellen, waarmee je meteen aan de slag kan in jouw klas. 

 

Werkatelier 2: donderdag 9 december 17.00 - 19.30 uur

 

Tijdens dit werkatelier koppelen we terug wat werkte en wat niet en wat eventueel bijgesteld moet worden. Daarna maak je gezamenlijk een vervolgstap met een (nieuw) pakket op maat. 

 

Over de trainer

Femke Boers is docent maatschappijwetenschappen, mentor en schoolopleider bij ISW Hoogeland. Vanuit een subsidie van het LeraarOntwikkelFonds (LOF) heeft zij modules executieve functies ontwikkeld voor leraren en leerlingen. Na haar studie Psychologie aan de Erasmus Universiteit volgde Femke de Master Leren en Innoveren aan de Hogeschool Rotterdam. Over Femke en de lessenserie Executieve functies die zij al eerder gaf via de LucasAcademie is een mooi artikel geschreven. Dit artikel kun je hier lezen. 

Femke geeft het werkatelier samen met Enneke Wilschut van de Paschalisschool en Lisanne Duits van 't Palet. 

Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Participeren
Participeren
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Oefenen
Oefenen

NPO

Lees meer over Nationaal programma onderwijs

B

Effectievere inzet

D

Executieve functies

Bijeenkomst

Trainer: Femke Boers en Enneke Wilschut
Tijd: 17.00 - 19.30 uur
Locatie: Basisschool 't Palet, Gerard Doustraat 192 2526 NL Den Haag/ 2e bijeenkomst online
Doelgroep: leraren po en vo
Kosten: Aan deze werkateliers zijn voor deelnemers geen kosten verbonden. 
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Meld je aan