Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Activiteiten

9
mrt

Rijke taal om kansenongelijkheid te verkleinen

dinsdag 09 maart 2021
Welke rol speelt het taalaanbod op jouw school in de toenemende kansenongelijkheid en hoe kan het gebruik van rijke taal helpen om de kansenongelijkheid te verkleinen? En, wat is jouw rol als IB-er hierbij?
Verder lezen ›
16
mrt

Werkatelier: leesmotivatie van jongens en meiden in het vmbo

dinsdag 16 maart 2021
Hoe kun je VMBO-leerlingen motiveren om te lezen, ook al is hun leesniveau soms erg laag?

En zijn er verschillen in leesmotivatie tussen jongens en meiden? Hoor je jouw leerlingen vaak roepen: 'lezen is saai'? Kom dan naar dit werkatelier voor praktische tips om de leesmotivatie van jouw leerlingen te vergroten.
Verder lezen ›

19
apr

Werkatelier: het lezen van (zaak)vakteksten vo

maandag 19 april 2021
Meer grip op leesbegrip bij informatieteksten. In het vo moeten leerlingen veel (zaak)vakteksten lezen, wat niet altijd even makkelijk is. In dit werkatelier krijg je handvatten om leerlingen te ondersteunen bij het beter begrijpen van lange teksten. Zo verhoog je niet alleen de leesvaardigheid van leerlingen, maar ook hun toetsresultaten. Interessant voor leraren van vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, economie en maatschappijleer.
Verder lezen ›
21
apr

Werkatelier: Activerende werkvormen bij begrijpend lezen po

woensdag 21 april 2021
Hoe bevorder je de interactie, betrokkenheid en plezier bij begrijpend lezen? Tijdens dit werkatelier krijg je praktische ideeën, zodat je jouw repertoire van beschikbare activerende werkvormen vergroot.
Verder lezen ›
19
mei

Werkatelier jonge kind: met Hans en Monique Hagen

woensdag 19 mei 2021
Ga samen met Hans en Monique Hagen aan de slag tijdens dit werkatelier. Samen met hen en een aantal collega's bereid je een thema voor waarmee je in jouw eigen klas aan de slag kan. Ontdek de kracht van verbeelding.
Verder lezen ›
26
mei

Themaconferentie: Leescultuur in de school po

woensdag 26 mei 2021
Deze themaconferentie draait helemaal om lezen! Hoe zorg je ervoor dat leerlingen het leuk vinden om te lezen? Wat kun je doen om een 'leescultuur' te creëren in de klas en in de school? Met inspirerende lezing, verhalen uit de praktijk en praktische workshops om meteen mee aan de slag te gaan.
Verder lezen ›
13
okt

Werkatelier: lezen in groep 3 met Marita Eskes

woensdag 13 oktober 2021
Hoe zorg je voor een goede basis voor (technisch) lezen in groep 3? Marita Eskes neemt je in dit werkatelier mee in het didactisch handelen (wat werkt in de klas en hoe pas ik kennis toe?) en de vakinhoudelijke kennis over leren lezen (wat weten we vanuit de wetenschap over effectief leesonderwijs). Speciaal voor leraren groep 3, taal- en leescoördinatoren en intern begeleiders.
Verder lezen ›
16
nov

Werkatelier Instapo√ęzie: het combineren van woord & beeld po/vo

dinsdag 16 november 2021
In dit werkatelier leer je van alles over Instagrampoëzie en de bekende dichters op Instagram. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om Instapoëzie te schrijven en over deze nieuwe vorm te doceren. Het werkatelier is geschikt voor zowel Instagramgebruikers als mensen zonder Instagramaccount.
Verder lezen ›