Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Activiteiten PO & VO

6
sep

Training examencommissies

maandag 06 september 2021
Elke VO-school heeft een examencommissie die verantwoordelijk is voor de beoordeling en bewaking van de kwaliteit en validiteit van schoolexamens. Omdat de verantwoordelijkheid voor het examen bij de scholen zelf ligt, hebben de commissies een belangrijke rol. Om hen de kans te geven zich verder te professionaliseren, biedt Lucas Onderwijs een training aan.
Verder lezen ›
22
sep

Leren zichtbaar maken in de klas... hoe doe je dat?

woensdag 22 september 2021
Ben jij nieuwsgierig wat Leren zichtbaar maken (John Hattie) inhoudt? Tijdens de conferentie Leren zichtbaar maken in de klas… hoe doe je dat? vertelt Joost Maarschalkerweerd aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe dit eruit kan zien. Hoe betrek je leerlingen, wat is goede feedback en wat is een zichtbaar lerende leraar?
Verder lezen ›
28
sep

Kijk je Rijk: Leren zichtbaar maken

dinsdag 28 september 2021
In navolging op de Themaconferentie 'Leren zichtbaar maken in de klas… hoe doe je dat', openen SBO het Avontuur, het Lichtbaken en Onze Wereld hun deuren om te laten zien hoe zij Leren zichtbaar maken in hun praktijk.

Op 28, 29 of 30 september. 
Verder lezen ›

5
okt

Webinar Executieve functies met Mariƫt van der Molen

dinsdag 05 oktober 2021
Wat zijn executieve functies? En nog belangrijker hoe kan je als leraar de ontwikkeling hiervan stimuleren bij kinderen en jongeren? Mariet van der Molen geeft inzicht in de ontwikkeling van executieve functies en gaat dieper in op de twee belangrijkste: werkgeheugen en inhibitie. 
Verder lezen ›
28
okt

Werkatelier: Aan de slag met executieve functies

donderdag 28 oktober 2021
Hoe stimuleer je de ontwikkeling van executieve functies bij jouw leerlingen? Tijdens twee werkateliers voor leraren in het po en vo, maak je kennis met de term executieve functies en de toepassing daarvan in de onderwijspraktijk. Met behulp van beschikbare materialen stel je op maat jouw eigen pakket aan activiteiten samen, waarmee je meteen aan de slag kan. 
Verder lezen ›
11
nov

Formatief Handelen: leerlingen kwaliteitsbesef bijbrengen

donderdag 11 november 2021
Kwaliteitsbesef is behulpzaam voor de zelfregulatie van leerlingen. Het zorgt ervoor dat feedback beter kan landen èn dat leerlingen elkaar juiste feedback kunnen geven. ‘Kwaliteitsbesef bijbrengen’ als strategie kan jou als docent letterlijk tijd opleveren en is vaak een onmisbaar onderdeel van het onderwijsproces.
Verder lezen ›
15
nov

Feedback in de klas - verborgen leerkansen: Stijn Vanhoof

maandag 15 november 2021
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder correctiewerk hebt? Effectieve feedback is hierbij het sleutelwoord. Dit webinar geeft je praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan. 
Verder lezen ›
30
nov

Docentontwikkelteam: Naar een leerlijn executieve functies in jouw school

dinsdag 30 november 2021
Schoolbreed aan de slag met de ontwikkeling van executieve functies? Dat kan in het leertraject Executieve functies. In een ontwikkelteam ga je aan de slag met het opzetten van een traject voor jouw school, wat zijn volgende stappen om te komen tot een leerlijn executieve functies? Het docentontwikkelteam (DOT) wordt begeleid door ontwikkelingspsycholoog Mariët van der Molen.
Verder lezen ›
10
feb

Werkatelier De wereld van gedifferentieerd lesgeven

donderdag 10 februari 2022
Iedere leerling is anders en heeft daarom ook behoefte aan ander onderwijs. Door te differentieren kun je tegemoet komen aan de verschillen tussen leerlingen in de klas. Hun betrokkenheid en prestaties kunnen hierdoor aanzienlijk verbeteren. Dat klinkt mooi, maar hoe stem je je onderwijs als drukbezette docent gemakkelijk af op je leerlingen?
Verder lezen ›
15
feb

Feedback in de klas - verborgen leerkansen: Stijn Vanhoof

dinsdag 15 februari 2022
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder correctiewerk hebt? Effectieve feedback is hierbij het sleutelwoord. Dit webinar geeft je praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan. 
Verder lezen ›
17
mrt

Training Didactisch coachen en feedback

donderdag 17 maart 2022
Kennismaken met de concrete aanpak van Didactisch Coachen als aanvulling op je bestaande aanpakken? Met behulp van het stellen van leerbevorderende vragen, het geven van effectieve feedback en het beperken van het aantal aanwijzingen, wordt het werken vanuit hoge verwachtingen concreet gemaakt, voor zowel leerlingen als voor volwassenen onderling.
Verder lezen ›