LucasAcademie: een plek waar leren, ontmoeten en creƫren samenkomt
Impuls Taalonderwijs
maandag 29 september 2025
Met de standaard Basisvaardigheden (OP0) zorg je er als school voor dat de basiskwaliteit van je curriculum, bijvoorbeeld voor de Nederlandse taal, gewaarborgd is. Dit betekent dat je bewuste en doordachte keuzes maakt bij het plannen, uitvoeren, evalueren én borgen van het taalonderwijs. Zo bouw je stap voor stap aan een stevig en toekomstbestendig fundament waar jouw leerlingen dagelijks van profiteren.
Een goed curriculum is doelgericht, sluit aan bij de leerlingen op jouw school en is zichtbaar in de klas. Als onderwijsprofessional wil je helder kunnen uitleggen aan welke doelen je werkt en waarom. Om een doorgaande leerlijn te waarborgen, is het belangrijk dat deze doelen passen bij de visie van je school én bij de ontwikkeling en onderwijsbehoeften van je leerlingen.
Voor elke basisvaardigheid, dus ook taal, is een gedeelde en doordachte visie onmisbaar. Tijdens dit visietraject werk je samen met je team doelgericht toe naar een sterk fundament voor taalonderwijs op jouw school – passend bij jullie ambities én bij wat leerlingen nodig hebben.
Trainster: Jenneke Wilms van CPS
.jpg)

Participeren

Kennis verwerven

Oefenen
Bijeenkomst
Visie- en beleidstraject Taal VO
Datum: | 29 september 2025 |
Expert(s): | Jenneke Wilms, CPS |
Tijd: | 14.00-17.00 |
Locatie: | volgt, op een van onze scholen |
Doelgroep: | Taalcoƶrdinatoren die het taalbeleid willen opzetten of doorontwikkelen |
Tijdens vier bijeenkomsten ga je aan de slag met het (door)ontwikkelen van een visie en beleidsplan. In de tussentijd ga je op je eigen school aan de slag en voer je het gesprek met collega’s om draagvlak te creëren.
Bijeenkomst 1 (29 september 2025): Waar staan we en wat staat ons te doen?
Wat is jouw rol als taalcoördinator? Wat is de visie van je school op taalonderwijs en taalbeleid en hoe sluit die aan bij die van jou? Directieleden van deelnemende scholen zijn welkom bij deze bijeenkomst.
Bijeenkomst 2 (4 november 2025): Waar willen we heen en hoe komen we daar?
Start met een analyse van de actuele situatie en verzamel gegevens uit diverse toetsen als basis voor een taalbeleidsplan.
Bijeenkomst 3 (26 januari 2026): Hoe wordt het beleid zichtbaar in de praktijk?
Hoe communiceer jij met collega's die betrokken zijn bij de taalontwikkeling van de leerling? Vergroot je inzicht in veranderingsprocessen en ga aan de slag met een activiteitenagenda en jaarplanning.
Bijeenkomst 4 (19 maart 2026): Puntjes op de i
Geef elkaar feedback op de taalbeleidsplannen, succeservaringen en knelpunten en reflecteer je op je eigen rol.
Meld je aan
