Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Podcasts

De LucasAcademie maakt podcatst over verschillende onderwerpen. Hieronder een overzicht van de al uitgebrachte podcats.

 

Burgerschap

In de Podcastserie Aan tafel bij Lucas besteden wij aandacht aan burgerschapsonderwijs, om scholen te helpen tot een aangescherpte inrichting van het burgerschapsonderwijs te komen.​ In de serie is aandacht voor wat burgerschap is en wat de aangescherpte wetgeving inhoudt. Ook besteden we aandacht aan wat dit voor scholen betekent én wat zij kunnen doen om goed burgerschapsonderwijs te kunnen bieden. De podcastserie is te beluisteren via Spotify.

Wil je meer weten over deze podcastserie? Bekijk dan de intranetpagina.
Kijk voor meer informatie, voorbeelden en hulpmiddelen rondom burgerschapsonderwijs op jouw school ook eens op de intranet de Burgerschapspagina van Lucas Onderwijs.

 

 

Armoede is topsport

In deze aflevering bespreken we de activiteit ‘Armoede is topsport’. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Boy Zandbergen van Onzichtbaar Den Haag. Tijdens deze activiteit konden deelnemers zelf ervaren hoe het is om in armoede te leven en voor welke keuzes je komt te staan. Verder aan tafel Charlie Ortega van Stichting Leergeld Den Haag en Marit Dries directeur van KC Balans. Presentatie: Sjoerd van de Vijver van Hofstad Lyceum. Deze aflevering is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

 

Gedragsparade
De Gedragsparade voor het VMBO van 11 oktober 2022 op de Heldring Business school staat centraal in deze aflevering. Aan tafel zitten Amar el Ajjouri en Steven Pont. De presentatie is in handen van Annette Burgers van het Edith Stein college. Deze aflevering is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

 

Feedback in de klas
Deze keer gaan we in op de activiteit 'Feedback in de klas' (po/vo) met Stijn Vanhoof. Stijn is verbonden aan de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen en verzorgde deze webinars voor de LucasAcademie in oktober en november 2022. De presentatie is in handen van Flemming de Graaf, docent maatschappijleer bij het Hofstadlyceum en trainer bij Toetsrevolutie. Gasten zijn Amanda ter Steege en Lianne Kusse. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts

 

Publicatie Kernwaarden Lucas Onderwijs
Aan tafel bij Lucas worden activiteiten van Lucas Onderwijs en de Lucas Academie besproken. Deze maand voeren we het gesprek over de kernwaarden van Lucas Onderwijs. Deze kernwaarden zijn onlangs herijkt. Samen met Ingeborg van Wel, Sandra Jellema en Maartje van Groningen geven we lading aan de nieuwe kernwaarden. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.

 

Close reading

In de aflevering van deze maand voeren we het gesprek over de leergang Close Reading, een aanpak om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden. Aan tafel vandaag Tony van Dalen van Expertis en twee collega's die de leergang volgen. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.

 

Anton Horreweg

In maart 2023 voerden we het gesprek over het boek ‘Als je leerling stil is’ van Anton Horeweg. Anton was te gast tijdens de Gedragsparade PO op 22 maart 2023. Aan tafel gaat Sanne van Veen-Alblas in gesprek met Anton over zijn boek.

Beluister de aflevering via Spotify of Apple Podcast.

 

Het lerende tienerbrein: Jelle Jolles

Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie, verzorgde op 4 april 2023 een lezing voor het po en vo over het thema 'het lerende tienerbrein'. Jelle ging in op de theorie van het ontwikkelende brein vanuit een neuropsychologisch perspectief. Aan tafel bij Lucas blikten we met Jelle Jolles en twee collega's terug op de lezing. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.