Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Lucas Boekenclub: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?

Boeiende gesprekken en verrassende inzichten: dat kenmerkt de bijeenkomsten van de Lucas Boekenclub. Minimaal 4 keer per jaar komen zo’n 16 enthousiaste lezers bij elkaar voor een boekbespreking. Een ding is zeker: dit is een club die de naam 'Leer'-netwerk eer aan doet!

 

Waarom wilde jij leerkracht worden?

Op het SBO De Vliethorst werd het boek “En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?” (Eva Naaijkens & Martin Bootsma) gepresenteerd. Ter voorbereiding kregen alle deelnemers de vraag: Waarom wilde jij leerkracht worden? Aan de hand van ProConnect hebben we deze uitkomsten geïnventariseerd en daarna besproken of de verwachtingen uitgekomen zijn. Er komt immers de laatste tijd veel meer kijken dan “alleen de klas draaien”. Dit boek is een hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat:

 

  • - De leerkracht centraal staat;
  • - Er tijd is om vakmanschap te ontwikkelen;
  • - Er een visie is op duidelijkheid, richting en ruimte;
  • - Er een goede balans is tussen wat moet en wat mag.

 

Wat moet er echt gebeuren in het onderwijs?

Aansluitend gingen we aan de gang met de vraag: ‘Wat moet er echt gebeuren in het onderwijs?’ Wat zijn de kernvakken: rekenen, taal, lezen, burgerschap (in de breedste zin) en schrijven. Waarop kan een school zich onderscheiden en wat maakt jullie school zo bijzonder? Er ontstond een boeiende discussie over welke zaken er naast de kernzaken belangrijk zijn.

Ook interessant is de vraag welke keuzes er gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat er minder op het bord van de leerkracht komt. Hierop volgde een gesprek over de wijze waarop afspraken op de diverse scholen geborgd worden en welke scholen al werken met ambitie/kwaliteitskaarten. Vooral het borgen blijkt een groot struikelblok en teveel afspraken staan niet op papier.

 

Conclusie

Dit boek is een goede eye-opener, maar het terugkoppelen en vertalen naar je eigen school lijkt een langdurig proces. Het maken van kwaliteitskaarten ervaren wij als een goed begin!

 

 

Dit verslag is gemaakt door Esther Huygen van SBO de Vliethorst.

Ook geïnteresseerd in de Lucas Boekenclub? Mail Loesje van der Geer, de Lucas Boekenclub-netwerktrekker.

 

Lees hier meer boekrecensies. Of kijk hier voor een overzicht van aankomende bijeenkomsten van de Lucas Boekenclub.