Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Lucas Boekenclub: boekrecensie Sociaal Vaardig

Boeiende gesprekken en verrassende inzichten: dat kenmerkt de bijeenkomsten van de Lucas Boekenclub. Minimaal 4 keer per jaar komen zo’n 16 enthousiaste lezers bij elkaar voor een boekbespreking. Een ding is zeker: dit is een club die de naam 'Leer'-netwerk eer aan doet!

 

Socaal Vaardig (februari 2020)

 

Dit keer las de boekenclub het boek ‘Sociaal Vaardig' van Steven Pont. 

Met veertien deelnemers werd gekeken naar een korte interactieve presentatie en werd het boek nabesproken. Het boek werd door alle lezers als prettig leesbaar ervaren en heel praktisch. Het boek zal er als naslagwerk regelmatig bijgepakt worden.

 

Iedereen vond het een interessant boek, wat makkelijk te lezen was en waar praktische tips en praktijkvoorbeelden in staan.

De essentie van het boek is dat niet de slimste, de rijkste of de mooiste kinderen het gelukkigst zijn, maar de kinderen die het meest sociaal vaardig zijn. Dat was voor iedereen de belangrijkste boodschap in het boek.

 

Sociaal-emotionele vaardigheden
In het boek worden acht sociaal-emotionele vaardigheden benoemd. Deze vaardigheden worden duidelijk toegelicht met goede praktijkvoorbeelden en interventies. Het boek heeft een goede opbouw en is overzichtelijk ingedeeld. Een aanrader voor iedereen die meer wil lezen en leren over de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden bij kinderen.

 

Het veranderen van gedrag kost tijd. Nadenken over een eigenschap die je bij jezelf zou willen veranderen geeft inzicht in hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen bij volwassenen, laat staan bij kinderen.

 

Alle acht sociaal-emotionele vaardigheden zijn belangrijk en hebben met elkaar te maken. Eén daarvan is ‘optimistisch denken’. Dit zit voor een groot deel in je karakter, hoe leer je dit een kind aan? Tips en ervaringen worden uitgewisseld; complimentenspel, rollenspel, het spel ‘in de put, uit de put’ etc.

 

Bruikbare tips
De werkgroep ging in groepjes aan de slag met het bedenken van een oplossing voor een zelf meegebrachte casus, of een andere oplossing voor een casus uit het boek. Deze vorm van intervisie leverde bruikbare tips voor de praktijk op.

Tot slot…. Vinden we Steven Pont een inspirerende verteller en hopen dat hij door Lucas Onderwijs zal worden uitgenodigd voor het geven van een lezing!

 

Dit verslag is gemaakt door Iris de Waard van Nutsschool Bezuidenhout

Ook geïnteresseerd in de Lucas Boekenclub? Mail Loesje van der Geer, de Lucas Boekenclub-netwerktrekker.

 

Lees hier meer boekrecensies. Of kijk hier voor een overzicht van aankomende bijeenkomsten van de Lucas Boekenclub.