Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Onderwijs op afstand op Stanislas PRO

Onderwijs op afstand – Inspiratie

Op dit moment ontstaan er in de Lucasscholen veel mooie initiatieven rondom Onderwijs op afstand. In het kader van 'leren van en met elkaar' willen we hier aandacht aan besteden en elkaar inspireren. Lees in onderstaand voorbeeld hoe Onderwijs op afstand opgepakt wordt door Lucasschool Stanislas Praktijkonderwijs.

 

Hoe geven jullie vorm aan onderwijs op afstand? 

Eerlijk gezegd waren we sceptisch toen wij half maart te kennen kregen het onderwijs op afstand te moeten verzorgen. Kijkend naar onze doelgroep hadden we echt twijfels. Zou het de leerlingen lukken om te werken en overleggen met Microsoft Teams?  Inmiddels blijkt dat we ons onterecht zorgen maakten. Want de leerlingen lieten ons zien dat zij daar heel goed toe in staat zijn. Hulde ook voor hun ouders die met veel kunst en vliegwerk het huishouden, maar ook het schoolwerk van hun kroost proberen te ondersteunen. Namens de school ontvingen zij inmiddels een brief om hen te bedanken voor hun steun, doorzettingsvermogen en geduld om hun kind(eren) te blijven stimuleren om hun schoolwerk te blijven doen.

 

Kun je nog meer mooie voorbeelden geven? 

Ik ben erg tevreden over de manier waarop en de snelheid waarmee ons team in deze hectische weken het Onderwijs op afstand heeft opgepakt. Zij spelen ook zeker een belangrijke rol in het op afstand enthousiasmeren en assisteren van onze leerlingen.

 

Heb je verder iets opvallends te melden?

Blijven vooruit kijken en schakelen is een belangrijk item in deze onzekere tijd. Binnenkort worden er besluiten genomen over hoe het onderwijs eruit gaat zien. Blijven we dicht? Gaan we gefaseerd open? Of wellicht zelfs helemaal open? Net op het moment dat ik een basisrooster klaar heb liggen voor een ‘gefaseerd open’ plan, bedenk ik me opeens dat ik de nodige oudere docenten in dienst heb.  Hoe ga ik met deze risicogroep om? Kan ik ze voldoende bescherming bieden? Daar ben ik wel mee bezig ja, maar uiteraard vinden we daar dan ook wel weer een oplossing voor. Vooralsnog ga ik er vanuit dat we straks kunnen starten met persoonlijke ontmoetingen tussen leerling en mentor op school en het indelen van praktijk- en theorielessen in halve groepen. Daarnaast zullen we vermoedelijk ook nog een deel online aanbieden. 

 

Heb je een vraag aan Stanislas PRO? Klik hier. Of wil je ook een ervaring delen? Klik hier.

 
Andere verhalen