Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Onderwijs op afstand op de Waterwilg

Onderwijs op afstand – Inspiratie

Op dit moment ontstaan er in de Lucasscholen veel mooie initiatieven rondom Onderwijs op afstand. In het kader van 'leren van en met elkaar' willen we hier aandacht aan besteden en elkaar inspireren.  Lees in onderstaand voorbeeld hoe Lucasschool de Waterwilg onderwijs op afstand oppakt.

 

Hoe geven jullie vorm aan onderwijs op afstand? 
Op de Waterwilg zijn wij van start gegaan met LessonUp. Via dit online platform is het mogelijk om instructies en opdrachten met leerlingen te delen. Iedere ochtend sturen wij de lessen naar de leerlingen. Zij zien die lessen in de app of via de website verschijnen en kunnen hiermee aan de slag. Een voordeel van LessonUp is dat er via de fotofunctie veel interactie is met de leerlingen. Op deze manier kun je niet alleen lessen zoals rekenen, taal en spelling geven, maar kun je ook creatieve opdrachten aanbieden en lessen van de gymmeester en muziekmeester doorsturen. 

Heb je een mooi voorbeeld hiervan? 
Wij proberen alle lessen van het gewone rooster te geven. De kinderen krijgen op de dagen dat ze gym hebben een filmpje te zien met oefeningen voor thuis. Vervolgens maken ze een foto via de app en krijgt de leerkracht de foto binnen. Dit is een leuke manier om te zien hoe de kinderen thuis bezig zijn en het motiveert ze ook de opdrachten daadwerkelijk uit te voeren. We krijgen veel leuke foto's binnen die we zoveel mogelijk met de hele klas delen. 

Waar loop je tegenaan? 
Het werken met LessonUp gaat ontzettend goed. De kinderen en collega's zijn gemotiveerd en iedereen raakt gewend aan deze manier van werken. Wel missen wij persoonlijk contact met de leerlingen. Daarom kijken we nu naar mogelijkheden voor live contact, bijvoorbeeld via videobellen. Hier moet goed over nagedacht worden. Het is belangrijk iets te kiezen waar we met de hele school mee aan de slag kunnen en wat niet te ingewikkeld is voor zowel collega's als leerlingen. 

 

Heb je een vraag aan de Waterwilg of wil je een ervaring delen? Klik hier.

 

Foto: voorbeeld van Lesson up
Andere verhalen