Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Onderwijs op afstand op de Jonge Wereld

Onderwijs op afstand – Inspiratie

Op dit moment ontstaan er in de Lucasscholen veel mooie initiatieven rondom Onderwijs op afstand. In het kader van 'leren van en met elkaar' willen we hier aandacht aan besteden en elkaar inspireren. Lees in onderstaand voorbeeld hoe Lucasschool De Jonge Wereld  onderwijs op afstand oppakt.

 

Hoe geven jullie vorm aan onderwijs op afstand aan groep 8? 

Toen de Corona maatregelen aangekondigd werden, waren wij net van plan te starten met de voorbereidingen voor de musical 'Verboden te voeren'. Voor schoolverlaters een hoogtepunt. We wisten direct: Wat er ook gaat gebeuren, wij gunnen iedereen een afscheidsmusical en afzeggen is geen optie! Diezelfde week zijn de musicalboekjes door de leerlingen opgehaald en konden ze een top 3 van voorkeursrollen aangeven. Daarna zijn we snel begonnen met het verdelen van de rollen. Via Teams konden de leerlingen zien welke rol ze gekregen hadden. Dat bleek voor leerlingen die het nog niet gelukt was om Teams te activeren een goede stimulans. Opeens was iedereen digitaal present! Voor de komende weken hebben we een schema gemaakt om per groepje de scenes te oefenen. We verwachten echter niet dat we de musical daadwerkelijkp toneel voor toeschouwers kunnen opvoeren. Daarom het plan de scenes op te nemen en hier een film van te maken. Wel willen we heel graag de film tijdens de geplande afscheidsavond op school vertonen, met in ieder klaslokaal slechts een paar aanwezigen. En catering via de leerkrachten en een rondje langs de lokalen om elke leerling persoonlijk vaarwel te zingen. We hopen echt dat dat lukt.

 

Kun je nog meer mooie voorbeelden geven? 

Een ander item voor onze groep achters is het afscheidskamp aan het einde van het jaar. Ook daar proberen we alvast op vooruit te lopen, want met z’n allen in een kamphuis in het Delftse hout gaat ‘m niet worden. Wellicht is een tentenkamp in de natuur in Leusden met 4 leerlingen per tent wel een optie straks.

Plan C is een overnachting op school in verschillende lokalen met een filmavond op 1,5 meter en een patatkraam op het plein. We gaan het zien.

 

Heb je verder iets opvallends te melden?

De leerlingen zijn blij dat ze aan de slag kunnen met de musical. Ze zetten zich net zo enthousiast als altijd in. We wachten het verdere verloop van Corona en de maatregelen af, maar de zekerheid dàt er een musical komt is er. En dat  waarderen ze enorm.

 

Heb je een vraag aan de Jonge Wereld? Klik hier. Wil je ook een ervaring delen? Klik hier.
Andere verhalen