Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

In het zonnetje: Mieke Hogendoorn van Toermalijn

Van ‘spin in het web’ tot alleskunner: de OOP’ers op de scholen van Lucas Onderwijs zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt op school. In deze nieuwe serie van de rubriek ‘In het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die het verschil maken op school. 

Al ruim 40 jaar is Mieke werkzaam op de Toermalijn.
Annemarie Marzolla zoekt haar op aan de vooravond van haar vertrek. Mieke gaat genieten van haar welverdiende pensioen!

 

Van kleuterleidster naar onderwijsassistent
Na het voltooien van de KLOS (ook wel kleuterkweekschool genoemd) stond Mieke in 1979 voor het eerst voor de klas. Kleuters zijn haar grote passie. De onbevangenheid en het spelend leren boeien haar tot op de dag van vandaag. “Mensen onderschatten hoeveel jonge kinderen leren in hun kleuterjaren en hoeveel zij leren van elkààr,” vertelt Mieke enthousiast. Sinds twee jaar werkt zij als onderwijsassistent met kleuters. De individuele aandacht en het kind zijn verhaal laten doen zijn zaken waar zij nu meer tijd voor heeft. Hier geniet Mieke enorm van.

 

Kleuters blijven kleuters
In de afgelopen 40 jaar zijn er veel veranderingen in het onderwijs geweest. Mieke kan zich bijvoorbeeld nog goed herinneren dat zij met haar collega op huisbezoek ging bij de leerlingen. Tijdens het kennismaken werd dan vaak gesproken over zaken die tegenwoordig in een oudergesprek aan bod komen. Mieke vertelt verder dat er meer tijd was voor andere activiteiten op school. Zo maakte zij deel uit van de toneelclub en trad ze met haar collega’s op voor leerlingen en ouders. “Máár,” gaat Mieke enthousiast verder, “kleuters veranderen nooit. Kleuters blijven kleuters: in 1979 of in 2019!”

 

Waardevol
“Mieke is heel waardevol voor de school,” vertelt Nienke Huizinga, directeur van de Toermalijn. “Naast Mieke zijn er nog twee onderwijsassistenten verbonden aan onze school. Zij zijn de extra handen die zo hard nodig zijn in de klas. Met haar 40 jaar ervaring is Mieke een belangrijke schakel en kan zij aandacht geven aan de leerlingen waar de leerkracht geen tijd voor heeft.”

 

Pensioen … en dan?
“Ben je niet bang om straks in het beroemde zwarte gat te vallen, na 40 jaar werken?”, vraag ik Mieke. “Nee hoor,” antwoordt zij stellig. “Ik ga de kleuters en de collega’s natuurlijk missen, maar ik kijk ernaar uit om meer tijd voor mijn hobby’s te hebben.” Mieke is ernstig ziek geweest. Nu zij weer helemaal hersteld is, heeft zij besloten eerder dan gepland met pensioen te gaan. Samen met haar man en kinderen gaat zij wandelen en reizen. Haar grote wens is om op familiebezoek in Nieuw Zeeland te gaan.

 

Topper
Tijdens de rondleiding door de onderbouw wordt het mij al snel duidelijk. Mieke is een geliefde en gewaardeerde collega. “Naast een fijne collega en zorgzame leerkracht is zij ook nog eens een kei in typetjes spelen,” vertelt Fanny van de Leeuw. Zij werken al 40 jaar samen bij de kleuters en kunnen lezen en schrijven met elkaar. Ook Chantal, de administratieve professional van de school, noemt Mieke ‘een topper die zij erg zal gaan missen’. En dat begrijp ik!

 

‘Heb hart voor de kinderen, voor het werk 

en je collega’s, zorg voor een goede samenwerking; dan is dit een heel mooi vak’  - Mieke Hogendoorn 

 

 

 

 

 

 

Over Annemarie: 

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs.  

 

 

In het zonnetje

Eerder zette Annemarie de conciërges van Lucas Onderwijs in het zonnetje. Deze serie portretten kun je hier teruglezen.

 

 

  

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen? 

Neem dan contact op met  Annemarie.