Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Conciƫrge in het zonnetje: Ahmad van 't Kraaienest

Van regelneef tot steun en toeverlaat voor iedereen op school: de conciërge is onmisbaar op school. In de nieuwe rubriek ‘De conciërge in het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die de sfeer maken op school: de conciërge. 

 

Ahmad Vahedi is sinds 2001 conciërge op ’t Kraaienest, (V)SO-school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Het anderen naar de zin maken is wat hem plezier geeft: op school en thuis. Annemarie Marzolla zoekt hem op in Nootdorp.

 

Gek op koken

Zodra hij thuiskomt uit school duikt hij elke dag meteen de keuken in. Ahmad (53) is geboren in Afghanistan en gek op koken. Ahmed is getrouwd en vader van drie dochters. En zijn gezin een lekkere maaltijd voorzetten is een van de dingen die hem veel plezier geeft. 

 

Blij met Ahmad

Sinds 2001 is Ahmad conciërge op ’t Kraaienest. Op school heeft hij een aantal vaste taken zoals het ontvangen van bezoekers en ervoor zorgen dat de school netjes is. Ook technische klussen pakt hij op, waar hij bij meer technische klussen samenwerkt met de opa van een van de leerlingen, een van de vrijwilligers van ’t Kraaiennest. Ahmad ziet zelf heel goed wat nodig is. En vaak heeft hij de bezem al door de gang gehaald of de ramen gezeemd voor het hem gevraagd wordt.

 

Zijn collega’s vertellen mij spontaan hoe blij zij zijn met Ahmad. ‘Hij weet van iedere collega hoe hij of zij de koffie, of thee, drinkt’, vertelt Ingeborg van Wel, directrice van ’t Kraaienest. Een nieuwe wc-rol ophangen of een seintje geven als er papier besteld moet worden: Ahmad doet het ongevraagd. Ahmad is een belangrijke schakel tussen de kinderen, ouders, collega’s en directie.

 

Ook voor de leerlingen staat Ahmad altijd klaar. Elke dag helpt hij bij het naar binnen en buiten brengen van de fietsen. En voert hij kleine reparaties uit aan de fietsen als dat nodig is. Ingeborg van Wel, voegt daar aan toe: ‘Elke ochtend ontvangt hij de leerlingen beneden bij de trap. Ze kennen hem allemaal en ze zijn dol op hem.’ 

 

Trots op ‘zijn’ school

Tijdens de rondleiding die ik van hem krijg zie ik hoe trots hij is op ‘zijn’ school. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Ingeborg vervolgt: ‘Ahmad is een heel lieve conciërge en ontvangt het bezoek altijd heel goed. Hij zorgt ervoor dat alles netjes en opgeruimd is.’ Vanuit zijn betrokkenheid bij school én de mensen houdt Ahmad alles in de gaten. ‘Als ik ’s morgens binnenkom, krijg ik meteen een heerlijke kop koffie in de hand van hem!’ Het is duidelijk: Ahmad vormt de oren en ogen van de school en ik zie dat hij er met veel plezier werkt.

 

Over Annemarie:

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs. 

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen?

Neem dan contact op met Annemarie