Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Uit met Lucas

vrijdag 09 november 2018
De Lucas Academie organiseert in samenwerking met de Cultuurschakel, de partner voor cultuuronderwijs en amateurkunst in Den Haag, een serie cultuurmomenten. Ter inspiratie bezoeken leerkrachten, interne cultuurcoördinatoren en directies verschillende kunstinstellingen in de stad. Ook voor 2017-2018 hebben we weer een tiental pareltjes uitgezocht!Op de basisschool wordt een fundament gelegd voor de culturele ontwikkeling van kinderen. Zij maken kennis met kunst en cultuur en ontwikkelen eigen talenten. De school maakt kunst en cultuur ook toegankelijk voor leerlingen die dit van huis uit niet meekrijgen. Daarnaast heeft de school een vormende taak, die essentieel is om kinderen te leren functioneren in een complexe, pluriforme en snel veranderende maatschappij. Ten slotte kan cultuuronderwijs een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van leergebied overstijgende vaardigheden, zoals analyseren, evalueren en creëren.
Om cultuuronderwijs terug naar het hart van het onderwijs te brengen, wil CultuurSchakel de leerkrachten inspireren door middel van een serie cultuurmomenten, Uit met CultuurSchakel.
Het cultuurmoment kan een voorstelling zijn, een rondleiding in het museum, een kijkje achter de schermen of in het depot, het kan een tentoonstelling zijn, een bezoek aan een bijzonder gebouw, het bijwonen van een concert of een repetitie van een theater- of dansgezelschap.
Alle cultuurmomenten worden begeleid door één van de cultuurcoaches en een medewerker van de betreffende culturele instelling.


Bijeenkomsten

Doelgroep: Leraren, schoolleiders en ICC-ers
Kosten: Er zijn geen deelnamekosten.
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Bijzonderheden: Let op: 2 maanden voor aanvang van een activiteit wordt de inschrijflink geopend.

 

De professionaliseringsuren (23uur) worden vermeld op een certificaat dat je na afloop ontvangt.

Uit met Lucas naar het Residentie Orkest: America First

Een concert zoals de honderd jaar geleden geboren Leonard Bernstein het had kunnen uitvoeren: een opening van eigen hand gevolgd door twee werken die feilloos refereren aan de normen en waarden van de Verenigde Staten.

 

Drie jaar lang woonde en werkte Dvorák er en liet zich inspireren voor zijn zeer succesvolle Negende (en laatste) symfonie. Het leverde een werk op vol optimisme en geloof in eigen kunnen. De Amerikaanse droom gevangen in de symfonische wereld van Dvorák. Met het Nederlandse debuut van dirigente Anja Bihlmaier.

 

Anja Bihlmaier, dirigent

Alexander Sitkovetsky, viool


Bernstein – Drie dansen uit ‘On the town’
Barber – Vioolconcert
Dvorák – Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

Datum: 09 november 2018
Tijd: 19.00 - 22.00 uur
Locatie: Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, Den Haag
Helaas, inschrijven is niet meer mogelijk.

Uit met Lucas naar Urban Xmas in Theater de Vaillant

Eet mee, beleef mee en celebrate Urban Xmas in Theater de Vaillant.

 

Veel grote zangers, rappers en muzikanten hebben hun eerste muzikale stappen in de kerk gezet. Vooral in de VS, maar ook hier is Black Gospel, het koor dat via de kerk een opstap biedt naar een professionele carrière. Veel van deze (ex) kerkgangers zijn te vinden tijdens de Urban Werkplaats Studio S in De Vaillant. Gespecialiseerd in allerlei muziekstijlen en ook dans, keren zij vanavond terug naar hun roots. Voor u en met u zingen, swingen en rocken zij de Kerst tegemoet. Miss DeeDee gaat u voor. En waar Food voor Soul is, wordt natuurlijk ook Soulfood geserveerd.

Datum: 12 december 2018
Tijd: 18.30 - 21.30 uur
Locatie: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120, Den Haag
Helaas, inschrijven is niet meer mogelijk.

Uit met Lucas naar Filmhuis Den Haag

Tijdens de maandelijkse Filmfocus van Filmhuis Den Haag kun je luisteren naar een korte inleiding op een van onze premierefilms.

 

Afhankelijk van de gekozen film wordt dieper ingegaan op het land van herkomst, eerder werk van de regisseur of relevante thematiek. En hoe dragen de cinematografische keuzes van de regisseur nu eigenlijk bij aan het filmverhaal? Hoe beïnvloeden camerastandpunten, montage en filmmuziek onze interpretaties en betekenisgeving? Genoeg om te bespreken...

 

Na afloop van de film praten we graag met je na in het Filmhuis Cafe.

 

De Film is bekend: High Life

Bekijk hier de trailer

 

Achtergrondinformatie:

Regisseur Claire Denis is een van de grande dames van de auteurscinema en in die zin zeer belangrijk voor de mondiale filmcultuur. Haar films worden altijd in Filmhuis Den Haag vertoond. Haar werk is vaak oogstrelend, confronterend, soms lief, maar soms wringt het. Denis schuwt het expliciete in het beeld niet, maar is dit in haar verhalen zelden. De kijker speelt daardoor een grote rol in haar films, want mag zelf invullen wat er nu precies gebeurt. Op 12 maart vertoont Filmhuis Den Haag tijdens Filmfocus haar nieuwste film High Life (een voorpremière van de film, die twee dagen later pas landelijk wordt vertoond). Voor aanvang van de film licht Gerlinda, programmeur in het Filmhuis, het oeuvre van de regisseur verder toe en worden o.a. de drijfveren van Denis besproken. Gerlinda interviewde de regisseur verschillende keren en kan daarom voor unieke informatie zorgen. Ook bijzonder is dat voorheen jongerenidool Robert Pattinson (van de Twilight reeks) de hoofdrol speelt. Hier in een uitermate indrukwekkende, gelaagde en volwassen rol. High Life is geen film voor iedereen. maar op en top Filmhuis en daarom perfect voor een programma als Filmfocus. Na de film is er bovendien gelegenheid tot napraten (informeel in het cafe). Gerlinda is daarbij ook aanwezig. Dat napraten heeft zeker een meerwaarde. Film is kunst, zeker in het geval van Denis, en hoeft niet enkel te plezieren en eenduidig te zijn. Juist samen napraten kan dat inzicht versterken.

 

 

Datum: 12 maart 2019
Tijd: 18.30 - 21.30 uur
Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
Let op: 2 maanden voor aanvang van de activiteit wordt de inschrijflink geopend.
Helaas, inschrijven is niet meer mogelijk.

Uit met Lucas naar het Nationaal Archief (VOL)

Een archief saai? Wacht maar tot je er eens hebt rondgekeken. In het Nationaal Archief ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden. Je bekijkt belangrijke archiefstukken uit de Nederlandse geschiedenis en hoort de bijbehorende verhalen.

 

We bekijken de nieuwe tentoonstelling voor het onderwijs, waarin aan de hand van historische personages wordt duidelijk gemaakt hoe de tijd, plek en omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op je mogelijkheden en keuzes.
Natuurlijk nemen we ook en kijkje achter de schermen in de grote depots, waar onze geschiedenis bewaard wordt.
Bij het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 137 km archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 800 terabyte aan digitale bestanden. Of het nu het archief is van ons parlement, de VOC of de KNVB, je vindt het in het Nationaal Archief.

Datum: 14 mei 2019
Tijd: 18.30 - 21.00 uur
Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Let op: 2 maanden voor aanvang van de activiteit wordt de inschrijflink geopend.
Helaas, inschrijven is niet meer mogelijk.