Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Kijk je Rijk bij ISW Irenestraat: Gepersonaliseerd Leren

donderdag 14 februari 2019
Gepersonliseerd leren, wat is dat nu precies? ISW Irenestraat is er in 2014/2015 mee gestart in mavo en mavo/havo-klassen. Tijdens de Kijk je Rijk-dag zie je zelf hoe dat in de praktijk werkt en ga je in gesprek met leerlingen en docenten.  

 

Gepersonliseerd leren

Bij gepersonaliseerd leren wordt bij een aantal vakken gewerkt op het eigen niveau, passend bij het niveau van de leerling. Zo kan een mavoleerling het vak dat hem of haar juist goed afgaat op havo of zelfs vwo doen. Heeft de leerling iets meer moeite met een bepaald vak dan past kaderniveau mogelijk beter. 


Meer bewustwording

De docent coacht en kijkt samen met de leerling of persoonlijke doelen behaald worden en of er op het juiste niveau geleerd wordt. Dat zorgt voor meer bewustwording bij de leerling over hoe, wat en waarom iets geleerd moet worden. Ook wordt er gewerkt met doelen, in plaats van opdrachten, en is de strategie het leren belangrijker. Per week moeten er doelen worden behaald. Drie keer per maand worden tijdens een coachgesprek van een kwartier de behaalde resultaten besproken tussen docent en leerling. 

 

Digitale methode

Gepersonaliseerd leren is een digitale methode. Al het lesmateriaal is te vinden in een digitale omgeving (een portal). Alleen opdrachten en toetsen worden nog gemaakt op papier.

 

Over de bijeenkomst

Tijdens de Kijk je Rijk-dag ervaar je in de praktijk hoe leerlingen inhoud geven aan hun eigen onderwijs. Zij bewandelen hun persoonlijke leerroutes op eigen niveau en in eigen tempo. En dat betekent voor leerlingen goed plannen en de juiste keuzes maken.

 

Tijdens deze bijeenkomst begeven we ons in de praktijksituatie van leerling en zijn (vak)coach. Je krijgt zo een beeld van de dagelijkse praktijk. Ook gaan we deze dag in gesprek met alle betrokkenen: hoe ervaren zij gepersonaliseerd leren? Waar lopen ze tegenaan? En welke oplossingen hebben ze gevonden? 

 

Voor de docenten van ISW Irene is het interessant om te sparren met de deelnemers en met hen te spreken over de vele vragen waar ook zij nog mee worstelen. Na afloop van deze Kijk je Rijk-dag ga je weg met praktijkvoorbeelden die ook in de eigen les/schoolsituatie een plek kunnen krijgen.

 

Programma

  • Inleiding
  • Bezoek aan de praktijksituatie
  • Gesprekken met leerlingen en docenten

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Kijk je Rijk

Tijdens de Kijk je Rijk-dagen leer je door te observeren. Je ziet wat werkt en leert van de dagelijkse praktijk van anderen. Je ontdekt praktische oplossingen voor jouw eigen dagelijkse praktijk waarmee je direct aan de slag kunt. Kijk in de kalender voor meer Kijk je Rijk-dagen.


Bijeenkomst

Trainer: Erwin Monteny en collega's
Tijd: 08.30 - 13.00 uur
Locatie: ISW Irenestraat, Irenestraat 35, Poeldijk
Kosten: Er zijn geen deelnamekosten.
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Bijzonderheden: De professionaliseringsuren (4 uur) worden vermeld op een certificaat dat u na afloop ontvangt.