Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Activiteiten

26
sep

Ontwerpend en onderzoekend leren (OOL)

donderdag 26 september 2019
Ontwerpend en Onderzoekend Leren (OOL); veel scholen zijn er al mee bezig en willen zich verder professionaliseren, anderen willen graag starten, maar vinden het nog ingewikkeld. Hoe pak je dit aan? Hoe eenvoudig kan het zijn? Hoe kun het naar een hoger plan tillen? Kom het zelf ervaren tijdens de bijeenkomsten 'Ontwerpend en Onderzoekend Leren’
Verder lezen ›
2
okt

Innovatie Bootcamp

woensdag 02 oktober 2019
Tijdens de Innovatie Bootcamp leer je aan de hand van Design Thinking nieuwe oplossingen te vinden voor bestaande uitdagingen. Design Thinking is een aanpak gericht op continue in beweging zijn: een idee is nooit klaar en kan altijd beter. De eindgebruiker (leerlingen) staat in alle fasen centraal en wordt betrokken. Tijdens de Bootcamp ga je aan de slag met één uitdaging, maar de methodiek die je leert kan daarna op elke schoolontwikkeling worden toegepast.
Verder lezen ›
3
okt

Ervaar de Leerkuil met James Nottingham

donderdag 03 oktober 2019
De Britse onderwijsexpert James Nottingham, de bedenker van de Learning Pit (Leerkuil) komt naar Den Haag! Samen met schoolbestuur SCOH en het HCO organiseren we een unieke bijeenkomst met deze inspirerende spreker, die internationaal veel bekendheid geniet. 

 
Verder lezen ›

9
okt

Meesterlijke ontmoeting: Data-analyse met Christine Espin (voor IB'ers en zorgcoördinatoren)

woensdag 09 oktober 2019
Het onderwijs kan verbeteren met behulp van verschillende soorten data. Leerkrachten en docenten kunnen begeleiding gebruiken van IB'ers en zorgcoördinatoren bij data-analyse. Wat voor onderdelen van data zijn belangrijk voor onderwijzers om te begrijpen? Wat zijn de obstakels bij het begrijpen van data? Wat zijn de obstakels bij instructie-aanpassingen aan de hand van data?
Verder lezen ›
9
okt

De Gelukkige Klas: Inductieprogramma voor startende leraren

woensdag 09 oktober 2019
Lucas Onderwijs ondersteunt de professionele ontwikkeling van startende leerkrachten in hun eerste twee jaar voor de klas. In het inductieprogramma werk je aan jouw eigen leervragen, ontmoet je andere starters en leer je van elkaar en van zeer ervaren collega leerkrachten.
Verder lezen ›
16
okt

Werkatelier Inrichten leerruimtes

woensdag 16 oktober 2019
Hoe kan de fysieke ruimte bijdragen aan het leren in de school? Hoe richt je jouw leerruimte/klaslokaal in, zodat leerlingen worden uitgedaagd om te leren? En welke (kleine) aanpassingen zou je morgen al kunnen doorvoeren om de ruimte meer te laten aansluiten op de onderwijsactiviteiten? In het Werkatelier inrichten leerruimtes ga je onder begeleiding van een expert aan de slag met jouw eigen lokaal. 
Verder lezen ›
29
okt

Communiceren kun je leren

dinsdag 29 oktober 2019
Als administratieve professional zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt op school. Je hebt een directe relatie met de leerlingen, ouders en collega's. Je bent het eerste contactpunt en daardoor het visitekaartje van de school. Jij hoort als eerste de wensen en klachten van leerlingen, ouders of collega’s. Hoe reageer je op deze vaak emotionele boodschap en hoe breng je een lastige boodschap op een goede manier over? 
Verder lezen ›
30
okt

Kijk je Rijk: Talent ben je zelf! op het Stanislas PrO

woensdag 30 oktober 2019
Veel leerlingen gaan na de opleiding praktijkonderwijs aan het werk. Ze worden daarom zo goed mogelijk voorbereid op het uitoefenen van werkzaamheden op de arbeidsmarkt en krijgen de mogelijkheid om tijdens stages in de praktijk te leren. Ben je benieuwd hoe het onderwijs is ingericht in het praktijkonderwijs? Kom dan 30 oktober naar Stanislas PrO!
Verder lezen ›
12
nov

Kijk je Rijk: Groepsdoorbroken werken op de J.H. Snijdersschool

dinsdag 12 november 2019
De Snijdersschool staat bekend om de visie: Natuurlijk leren. Een onderdeel van Natuurlijk leren is groepsdoorbroken werken. Ben jij benieuwd hoe de Snijdersschool groepsdoorbroken werken inzet? En hoe zij leerlingen begeleiden bij het vinden van een manier van leren dat bij de leerling past? Kom dan naar de Kijk je rijk op de Snijdersschool!
Verder lezen ›
13
nov

Meesterlijke Ontmoeting: Vernieuwingsonderwijs Agora

woensdag 13 november 2019
Kom in gesprek met Sjef Drummen, Agora bedenker van het eerste uur, en Joke Hengefeld, rector van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg, over vernieuwend onderwijs. Zij geven deze avond een beeld van Agora onderwijs in de praktijk en waarom coaches, ouders en leerlingen zo enthousiast zijn over dit onderwijsconcept.

 
Verder lezen ›

18
nov

Kijk je Rijk: Spelend Leren op Balans

maandag 18 november 2019
Op basisschool Balans wordt op veel verschillende manieren spelend leren ingezet. Niet alleen in groep 1/2, maar ook in groep 3 is er aandacht voor spelend leren, om zo de overgang van de kleuters naar groep 3 te verkleinen. Tijdens deze Kijk je Rijk kun je daarom in zowel groep 1/2 als groep 3 een kijkje nemen.
Verder lezen ›
10
dec

Meetup: Impact van internationaliseren po en vo

dinsdag 10 december 2019
Internationalisering kan van grote waarde zijn voor de staff mobility. Jaarlijks presenteren scholen van Lucas Onderwijs die naar het buitenland zijn geweest hun ervaringen aan collega's. Wat is de impact van internationalisering op mij als leraar, schoolleider, mijn leerlingen, mijn collega's en mijn team? Een meetup vol inspiratie van collega's die je voorgingen en vol nuttige informatie over de praktische kant: hoe organiseer je een buitenlandreis en hoe vraag je subsidie aan. 
Verder lezen ›
7
feb

Kijk je rijk: Agora onderwijs: leren op maat op het KWC

vrijdag 07 februari 2020
Loop een dag mee op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg en ervaar Agora onderwijs in de praktijk!

 

Lees hier meer over het KWC
Verder lezen ›

11
feb

Kijk je Rijk: Doorlopende leer- en ontwikkellijnen op Kindcentrum Buitenrijck

dinsdag 11 februari 2020
Het kindcentrum Buitenrijck staat bekend om het gebruik van doorlopende leer- en ontwikkellijnen. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om eigen talenten te ontdekken en benutten. Ben jij benieuwd hoe Buitenrijck dit doet? Kom dan naar de Kijk je Rijk op het Kindcentrum Buitenrijck! 
Verder lezen ›
19
feb

Themaconferentie: Gedrag - voor onderwijsassistenten

woensdag 19 februari 2020
Als onderwijsassistent heb je te maken met allerlei soorten kinderen en alle soorten gedrag.  Waar komt bepaald gedrag vandaan? Maar belangrijker nog: hoe ga je hiermee om? Kom naar onze praktijkgericht themaconferentie over gedrag. Vol met inzichten en praktische tips.
Verder lezen ›
19
feb

Kijk je Rijk: Omgaan met diversiteit op het Edith Stein College

woensdag 19 februari 2020
Veel scholen krijgen een steeds diversere populatie. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen voor leraren en schoolleiders. Tijdens deze Kijk je Rijk laat het Edith Stein College zien hoe de school met deze uitdagingen omgaat en hiermee kansengelijkheid probeert te vergroten.
Verder lezen ›
4
mrt

Kijk je Rijk: Thematisch onderwijs op de J.H. Snijdersschool

woensdag 04 maart 2020
De Snijdersschool staat bekend om de visie: Natuurlijk leren. Een onderdeel van Natuurlijk leren is thematisch onderwijs. Thematisch onderwijs zorgt voor meer context aan de leerstof. Thematisch onderwijs vergt een bepaalde manier van lessen ontwerpen. Ben jij benieuwd hoe je thematisch werken in kan zetten? Kom dan naar de Kijk je rijk op de basisschool.
Verder lezen ›
5
mrt

Meet LOF: inspiratie schoolontwikkeling door leraren

donderdag 05 maart 2020
Als leraar heb je veel mogelijkheden je te ontwikkelen en nieuwe dingen op te zetten op je eigen school. Een van de mogelijkheden is een subsidie aan te vragen om een verandering in jouw school voor elkaar te krijgen. Verschillende collega's hebben dit de afgelopen tijd gedaan bij het Leraarontwikkelfonds (LOF). Zij presenteren deze avond de trajecten die ze hebben opgezet. Laat je inspireren door mooie voorbeelden!
Verder lezen ›
11
mrt

Miniconferentie: Het jonge kind (1) - Overgang 2-3

woensdag 11 maart 2020
 

Speciaal voor leraren die werken met jonge kinderen worden er dit jaar weer twee miniconferenties georganiseerd. De eerste is gericht op de overgang 2-3, de tweede op de ontwikkeling van het jonge kind. Tijdens beide conferenties is er veel aandacht voor theorie, praktijk en het delen van ervaringen.
Verder lezen ›

17
mrt

Themaconferentie: De administratieve alleskunner 2020

dinsdag 17 maart 2020
 

Als administratieve professional, of secretaresse in het po, vo of op het bestuurskantoor ben je een echte alleskunner. Hoe zorg je voor je eigen groei en ontwikkeling als profesisonal? Laat je verrassen tijdens de themaconferentie: De administratieve alleskunner 2020.
Verder lezen ›

15
apr

Miniconferentie: Het jonge kind (2) - Ontwikkeling van jonge kinderen

woensdag 15 april 2020
 

De tweede mini-conferentie jonge kind richt zich op de ontwikkeling van jonge kinderen. Een middag vol praktische workshops met handvatten om direct de volgende dag uit te proberen in jouw eigen klas! Met een kijkje in de gastschool: Groen van Prinsterer. Tijdens de rondleiding zul je ontdekken hoe het thematische onderwijs doorgevoerd is door alle leerjaren heen. In de workshops komende volgende onderwerpen aan bod: NT2, verrijking, spellen en de ontwikkeling van kleuters en ICT en ontwikkeling.
Verder lezen ›