Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Onderwijs op afstand op de Vijverhof

Onderwijs op afstand – Inspiratie

Op dit moment ontstaan er in de Lucasscholen veel mooie initiatieven rondom Onderwijs op afstand. In het kader van 'leren van en met elkaar' willen we hier aandacht aan besteden en elkaar inspireren. Lees in onderstaand voorbeeld hoe Lucasschool de Vijverhof onderwijs op afstand oppakt.

 

Hoe geven jullie vorm aan onderwijs op afstand? 

Dit doen wij op verschillende manieren:

  • De gymleerkracht maakt filmpjes met beweegactiviteiten en deelt deze via facebook. Hij heeft al veel volgers;
  • De groepen 1 t/m 3 maken een Yurls-pagina met activiteiten en ideeën die passen bij de thema’s waar ze mee gestart waren. Zij stemmen af wat zij via ‘Zoom’ aanbieden (liedjes, verhaal via digitaal prentenboek, telactiviteiten, etc);
  • Vanaf groep 3 is er elke maandag een weektaak met voor elke dag het werk omschreven. Rood gemarkeerde lessen mogen leerlingen nog niet maken tot de instructie is geweest;
  • Groep 3 heeft werkboeken opgehaald en kinderen vanaf groep 4 hebben hun chromebook inmiddels thuis;
  • Elke groep test deze week dagelijks ‘Zoom’, om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen. Binnenkort maken we concrete afspraken.

 

Kun je een mooi voorbeeld geven? 

Ik weet niet wat leuker is om te zien: de blije kinderen op het beeldscherm of de blije leerkrachten. We merken dat kinderen na een instructie meteen aan de slag gaan met die les. Ze krijgen door het contact met de leerkracht weer een ‘zetje’ om verder te gaan.

 

Waar loop je tegenaan?

Leerkrachten moeten leren terwijl ze het meteen gaan doen. Dat zorgt voor onrust, want normaal genomen neem je een paar maanden voor een dergelijke ontwikkeling. Tijd voor implementatie is er niet. Daardoor zijn zij veel aan het oefenen en worden ouders onrustig van berichten en oefensessies. We hopen snel afspraken op een rij gezet te hebben, zodat er meer rust zal ontstaan. Ook willen we regelmatig 1 op 1 contact met ouder en kind hebben, zodat zij hun vragen en ervaringen kunnen delen.

 

Ik ben echter super trots op ons team en we krijgen veel complimenten van ouders. Als ik aan het begin van het schooljaar had verteld dat iedereen halverwege het jaar in een week zou leren online les te geven, hadden ze dat nóóit geloofd! Maar het blijkt te kunnen!

Heb je een vraag aan de Vijverhof of wil je een ervaring delen? Klik hier.
Andere verhalen