Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

In het zonnetje: Hanka van de John F. Kennedy Montessorischool

Van ‘spin in het web’ tot alleskunner: de OOP’ers op de scholen van Lucas Onderwijs zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt op school. In deze nieuwe serie van de rubriek ‘In het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die het verschil maken op school. 
 

Toen Hanka Krijt in 1982 naar Nederland kwam, wist ze het zeker: zij wilde het onderwijs in! Ik zoek haar op op de John F. Kennedy Montessorischool, waar gewerkt wordt volgens de methode van Maria Montessori: 'Helpof leer mij het zelf te doen'. Hier voelt Hanka zich als een vis in het water.   

 

Wie ben je?

Ik ben Hanka Krijt, getrouwd en moeder van 3 volwassen kinderen én trotse oma! Ik ben gek op wandelen in de natuur, katten, tuinieren en handwerken. Acht jaar geleden ben ik op de JFK Montessorischool in Mariahoeve komen werken als onderwijsassistent.

 

Tsjechoslowakije

Hanka is geboren en getogen in voormalig Tsjechoslowakije. Na het gymnasium wilde zij dolgraag doorstuderen tot juf. Maar omdat haar moeder haar nodig had in het gezin, lukte dat niet. In 1982 verhuisde zij met haar man naar Nederland. Toen haar jongste kind naar school ging stortte Hanka zich enthousiast op vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen. Zo werd ze onder meer leesmoeder, luizenmoeder, flitsmoeder en leerde ondertussen zelf de Nederlandse taal.  

 

Elke klas een fulltime Hanka

In 2012 kwam Hanka op de JFK werken als onderwijsassistent. Zij verdeelt haar tijd over drie middenbouwgroepen. Middenbouwcoördinator Sandra vertelt mij hoe blij zij is met de ondersteuning van Hanka. “Zij heeft aan 2 woorden genoeg”, zegt Sandra, “ze kent het systeem door en door en dat is heel fijn samenwerken”. Collega Esther vult aan: “Hanka weet door haar ervaring precies wat kinderen nodig hebben. Elke dag leest zij extra met kinderen die dat nodig hebben en helpt ze kinderen op weg bij wie spellen niet vanzelf gaat. Samen kunnen we kinderen de aandacht geven die ze nodig hebben. Ik gun elke klas een fulltime Hanka, dat zou ontzettend veel schelen in de werkdruk en de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen”.

 

 

Leeskilometers

Hanka vertelt mij dat ze ontzettend veel energie krijgt van het werken met kinderen. “Het moment dat de groep 3 leerlingen aan het begin van het schooljaar beginnen met letters leren en dan rond kerst hun 1e woordjes aan elkaar gaan lezen, dat vind ik gewoon magisch. Het werken met kinderen, individueel of in kleine groepjes, is zo belangrijk in deze tijd waarin de groepen steeds groter worden. Kinderen hebben tegenwoordig vaak al heel jong een druk programma naast school. Er is dan thuis te weinig tijd om voor te lezen, ik maak de leeskilometers met kinderen die te weinig lezen.”

 

Goud waard

Volgens Anneke Peters, directeur van de school, heeft Hanka de gave om daar te zijn waar ze nodig is. “Zij weet haar aandacht goed te verdelen over de 3 middenbouwgroepen waar kinderen van groep 3,4 en 5 bij elkaar zitten. Zij werkt prima samen met alle leerkrachten en biedt zelfstandig hulp aan leerlingen bij het aanvankelijk leesproces”, aldus Anneke.

Een goede onderwijsassistent is goud waard. En als ik de directeur en de leerkrachten van de middenbouw hoor, is Hanka dat voor de JFK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Annemarie: 

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs.  

 

In het zonnetje

Eerder zette Annemarie de conciërges van Lucas Onderwijs in het zonnetje. Deze serie portretten kun je hier teruglezen.

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen? 

Neem dan contact op met  Annemarie.