Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

In het zonnetje: Eveline van Dongen van de Prins Mauritsschool

Van ‘spin in het web’ tot alleskunner: de OOP’ers op de scholen van Lucas Onderwijs zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt op school. In deze nieuwe serie van de rubriek ‘In het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die het verschil maken op school.  

 

Toen Eveline van Dongen ruim tien jaar geleden
haar kinderen kwam aanmelden bij de Prins Mauritsschool, had zij niet kunnen bedenken daar ooit zelf voor de klas te komen staan. Annemarie Marzolla brengt een bezoek aan haar ‘op de school waar je leert samenleven’

 

Wie ben je?

Ik ben Eveline van Dongen, getrouwd en moeder van Sem en Nina. Ik houd van literaire thrillers, wandelen, sporten, shoppen én taarten bakken. Drie jaar geleden ben ik op deze school in Rijswijk komen werken als onderwijsassistent.

 

Van winkelmanager naar onderwijsassistent

Na haar opleiding aan de Academie Artemis heeft Eveline zeventien jaar als winkelmanager gewerkt. Mode en interieurstyling was haar passie, tot de winkel waar zij werkte de deuren sloot. Inmiddels had zij twee kinderen die zij dagelijks naar de basisschool bracht. Toen Eveline nadacht over een nieuwe opleiding was de stap naar het onderwijs snel gemaakt. Directeur Arnold Teune was blij verrast en meteen enthousiast toen Eveline bij hem binnen stapte voor een oriënterend gesprek.

 

‘Onderwijs is écht zinnig werk’

“Het werken met kinderen geeft mij enorm veel voldoening. kinderen iets bijbrengen om een mooie plek in de maatschappij te krijgen, is het mooiste wat er is,“ vertelt Eveline enthousiast. Zij geniet zichtbaar van het werken op school en vraagt mij: “Weet je wat het werken als onderwijsassistent zo mooi maakt? Individuele aandacht geven. Zoals het lezen met kleine groepjes leerlingen, het één op één toetsen, of een kind zijn verhaal laten doen als het in de klas even niet meer gaat. Je bent gewoon echt de extra handen in de klas die zo nodig zijn!”

 

Je gunt elke school onderwijsassistenten

Tijdens mijn gesprek met Liza - een collega van Eveline - wordt het mij meteen duidelijk hoe belangrijk een onderwijsassistent in de klas is. Liza vertelt mij dat Eveline haar veel werk uit handen neemt. “Zij ziet alles, gaat zelf aan de slag en toont veel initiatief. Deze onderwijsassistent ontlast de leerkrachten.”
“Dat maakt het ook echt zinnig werk,” zegt Eveline, ”je gunt gewoon elke school onderwijsassistenten.”

 

De volgende stap

Tijdens de opleiding tot onderwijsassistent kreeg Eveline de gelegenheid om haar studie te combineren met een stageplek op de Prins Mauritsschool. Directeur Arnold wist meteen na het oriënterende gesprek dat hij Eveline graag binnen de school wilde houden. Haar bewuste keuze voor het Jenaplanonderwijs in combinatie met de opleiding waren voor Arnold redenen om haar aan ‘zijn ’bevlogen en zelfstandige team’ toe te voegen.

Eveline stond het afgelopen jaar vanwege lerarentekort en gebrek aan ziektevervanging regelmatig zelfstandig voor de klas. Dit heeft haar, in overleg met Arnold, doen besluiten zich in te schrijven voor de Flex-Pabo. “Best een spannende beslissing,” zegt zij hierover. “En hoewel ik er naar uitkijk om dit avontuur aan te gaan, zal ik mijn werk als onderwijsassistent gaan missen, met name het individueel werken met kinderen.”

 

Het zal niet meevallen: studeren en werken in combinatie met een gezin, maar als ik zie hoe gedreven en gemotiveerd Eveline is, gaat dat vast en zeker lukken. Veel succes Eveline! Je bent een mooi voorbeeld van iemand die de weg naar het prachtige vak van leerkracht heeft gevonden.

 

 

 

Over Annemarie: 

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs.  

 

In het zonnetje

Eerder zette Annemarie de conciërges van Lucas Onderwijs in het zonnetje. Deze serie portretten kun je hier teruglezen.

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen? 

Neem dan contact op met  Annemarie.