Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Concierge in het zonnetje: Roy en Ton van het Montaigne Lyceum

Van regelneef tot steun en toeverlaat voor iedereen op school: de conciërge is onmisbaar op school. In de rubriek ‘De conciërge in het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die de sfeer maken op school: de conciërge.  

 

Niet een, maar twee conciërges lopen er rond op het Montaigne Lyceum in Nootdorp. Voor mijn laatste interview in deze serie bezoek ik deze sfeermakers die met elkaar én samen met 1150 leerlingen de school op orde houden. Tijd om kennis te maken met Ton van ’s-Gravendijk en Roy van Breda. 

 

Ton & Roy  

Het begint direct goed. Ik word door beide heren samen heel hartelijk én hoffelijk ontvangen en de deuren in de school worden állemaal voor me opengehouden. Roy werkt sinds 2018 bij Montaigne. Daarvoor heeft hij op een VO-school en een MBO-school gewerkt. “Het onderwijs was dus voor mij al bekend terrein” vertelt Roy. Zijn collega Ton loopt er al wat langer rond: sinds 2013 is hij conciërge op het Montaigne Lyceum. Hoe hij op het Montaigne terecht is gekomen is een bijzonder verhaal. “In 2013 kwam ik onverhoopt zonder werk te zitten”, vertelt Ton. “Toen ik mijn dochter hier aan kwam melden, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of er bij het Montaigne een baan beschikbaar was. En gelukkig was dat zo!” vertelt hij met een lach op zijn gezicht. 

 

Onmisbaar 

Tot 2013 was er geen conciërge werkzaam ohet Montaigne Lyceum. Ton kwam dus op het juiste moment in beeld. Een van de secretaresses van de school, Gerry Buursink, weet nog goed hoe daarvoor er aan toe gingNaast de administratie, deden mijn collega’s en ik óók de taken van een conciërge. De komst van Ton, en later Roy, heeft ons enorm ontlast!” En nu? “Nu zijn Ton en Roy écht onmisbaar op school!”  

 

Samen met leerlingen  

De taken tussen Ton en Roy zijn goed verdeeld op het lyceum. Ton doet naast conciërgetaken ook de verzuimadministratie en de bestellingen. Roy zorgt ervoor dat iedereen altijd verse koffie heeft en voert kleine (technische) klussen uit. Ook begeleidt Roy het cleanteam: een groepje leerlingen uit het team van vmbo, mavo, havo of vwo, onder- én bovenbouw, die corveetaken hebben. In wekelijks wisselende samenstelling helpt het cleanteam bijvoorbeeld om de kantine opruimen na de pauze.  

 

Dreamteam 

Samen surveilleren ze tijdens de pauzes en zorgen ervoor dat alles geregeld is rondom activiteiten en evenementen in de school. Ze blijken zelfs nog gezamenlijke hobby’s te hebben: allebei houden ze van sport (kijken) en muziek luisteren en maken en Roy speelt in zijn vrije tijd graag slagwerk. Ik zie dat de mannen goed samenwerken en op echt op elkaar zijn ingesteld: ze vullen elkaar aan. Zo houden Ton en Roy met elkaar en samen met de leerlingen de school op orde: een dreamteam. 

 

 ‘Samen maken wij de school’ 

Dat Ton en Roy echt deel uit maken van de organisatie bevestigd ook Renate de Vries, rector van het Montaigne Lyceum. De mannen zijn het eerste aanspreekpunt bij binnenkomst van de school en daarmee een belangrijk visitekaartje.” Renate heeft daar echt een visie op: “Ieder heeft zijn plaats, ieder heeft zijn rol en samen maken wij de school. Dat maakt Ton en Roy onmisbaar voor het Montaigne”, sluit Renate af.  

 

 

OOP in het zonnetje 

Ik rond mijn laatste bezoek van dit schooljaar en mijn laatste ‘In het zonnetje: de conciërge’ met een goed gevoel af. Het Montaigne Lyceum is niet alleen een grote school in een mooi gebouw maar ook een mooie organisatie met oog voor iedereen die er werkt.  

De afgelopen maanden heb ik met veel plezier conciërges bezocht. Deze sfeermakers zijn stuk voor stuk onmisbaar en worden door collega’s gezien als de spil van de school. Na de zomervakantie ga ik verder met OOP’ers in het zonnetje te zetten, mét een nieuwe groep Lucas-medewerkers die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Tot na de zomer!  

 

Over Annemarie: 

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs.  

 

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen? 

Neem dan contact op met  Annemarie.