Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Concierge in het zonnetje: Mohamed van Het Lichtbaken

Van regelneef tot steun en toeverlaat voor iedereen op school: de conciërge is onmisbaar op school. In de nieuwe rubriek ‘De conciërge in het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die de sfeer maken op school: de conciërge. 

 

“Meester Mohamed is veelzijdig, leergierig, flexibel en kan alles!” Annemarie Smits steekt haar mening over Mohamed Errabani niet onder stoelen of banken. Ik zit aan tafel met Annemarie, directeur van Basisschool Het Lichtbaken en Mohamed, conciërge van diezelfde school. Mohamed glundert bij het horen van deze woorden en is er zelf zichtbaar van onder de indruk.  

 

Meester Mohamed loopt nu zo’n drie jaar rond op Het Lichtbaken en is ooit binnengekomen via een STiP-baan. STiP is een door de Gemeente Den Haag gesubsidieerde baan en staat voor ‘Sociaal Traject in Perspectief’. Daarvoor was hij werkzaam op het ROC Mondriaan, dus het onderwijs was hem zeker niet vreemd.

 

Marokko

Van oorsprong komt Mohamed uit Marokko en woont inmiddels al bijna 30 jaar in Nederland. Hij was nog een jongen, 22 jaar, toen hij in zijn eentje de verhuizing maakte van Marokko naar Nederland. Hier ontmoette hij al snel zijn vrouw met wie hij inmiddels vier kinderen heeft. Een trotse vader, dat is hem aan te zien. Marokko blijft het favoriete vakantieland voor het gezin Errabani en elke zomervakantie gaat het hele gezin naar Marokko op familiebezoek.

 

'Waar is meester Mohamed?'

Bij Het Lichtbaken is Mohamed inmiddels een gewaardeerd en waardevol lid van het team. Hij is er altijd en staat voor iedereen klaar. Daar kan Petra, administatief medewerker op Het Lichtbaken, over meepraten. “Liepen vroeger kinderen en collega’s nog de de deur plat bij mij, komt nu iedereen alleen nog maar vragen: ‘Waar is meester Mohamed?’”

 

Veelzijdige man

Mohamed pakt naast zijn reguliere conciërgetaken nog heel veel andere zaken op, op school. Zo knapt hij het meubilair op, zet hij kasten in elkaar en geeft deze een andere kleur, als dat nodig is. “Hij is ontzettend handig”, vertelt Annemarie, “onlangs heeft hij nog 3 brievenbussen gemaakt, ook.”  Ook is Mohamed sinds vorig jaar gediplomeerd BHV’er en heeft hij recent de BMI-opleiding gevolgd. Hij is nu óók gediplomeerd beheerder meldinstallaties en mag dus ook de bijbehorende controles uitvoeren.

 

Potje voetbal

Als ik samen met meester Mohamed door de school loop vraagt hij spontaan aan de kinderen of ze nog iets over hem willen vertellen. Dat zegt hij niet tegen dovenmansoren: het is een ware complimentenregen en daar geniet hij zichtbaar van. Terecht, als je het mij vraagt, want de kinderen noemen hem o.a.  ‘de liefste en beste conciërge die alles doet’, vertellen dat ze hem vrolijk vinden en dat ze áltijd bij hem terecht kunnen. Zélfs voor een potje voetbal in de pauze.

 

Mooi om te zien hoe Mohamed zijn plek heeft gevonden bij Het Lichtbaken en om te zien dat dat wederzijds is. Meester Mohamed is een aanwinst voor het Lichtbaken, dat is mij wel duidelijk geworden!

 


 

Over Annemarie:

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs. 

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen?

Neem dan contact op met Annemarie