Stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Concierge in het zonnetje: Leo van het ISW

Van regelneef tot steun en toeverlaat voor iedereen op school: de conciërge is onmisbaar op school. In de nieuwe rubriek ‘De conciërge in het zonnetje’ gaat Annemarie Marzolla op bezoek bij de mensen die de sfeer maken op school: de conciërge. 

 

In het Westland is er één persoon die zich ‘conciërge van het jaar 2019’ mag noemen: Leo de Kok van ISW Poeldijk. Al 19 jaar loopt hij rond op deze Lucas-school en Annemarie Marzolla zoekt hem op in Poeldijk.

 

 

De beste conciërge

Een ferme handdruk van gemeenteraadslid, een dinerbon én een wisselbeker: Leo de Kok wordt op 6 maart dit jaar flink verrast door fractievoorzitter Benjamin Hofland (D66). Uit 28 voorgedragen conciërges uit de regio gaat Leo er dit jaar met de eer vandoor en mag zich een jaar lang ‘de beste conciërge in het Westland van 2019’ noemen.

 

In het dorp

Het is ruim 19 jaar geleden dat Leo de Kok het ISW binnen komt lopen. Afgekeurd wegens een hernia is hij op zoek naar ander werk en ‘in het dorp’ hoorde hij van de vacature op het ISW. Nu, 19 jaar later, loopt hij er nog altijd rond. ‘Hij staat voor íedereen klaar’, vertelt Jethro Schmidt, docent op het ISW. ‘Leo is de drijvende kracht achter de school.’

 

Voorgedragen

Daar denken meer mensen zo over. Leo is voor de conciërge-verkiezing van D66 door heel veel mensen voorgedragen, zo blijkt. Arjan Stoffels, directeur ISW Poeldijk, heeft Leo voorgedragen, maar ook collega’s, leerlingen en ouders zien in Leo ‘de beste conciërge’ en hebben hem allemaal opgegeven voor de verkiezing. Arjan vertelt mij dat Leo een onmisbare pijler van de school is waar hij met veel verwondering naar kijkt en van geniet. ‘Ik ben in mijn 27-jarige loopbaan in het onderwijs nog niet eerder een conciërge als Leo tegengekomen’ vertelt Arjan. ‘Zo begaan, warm en betrokken bij de school, dat is echt uniek.’

 

Veelzijdig man

Leo loopt 5 dagen per week rond op het ISW en pakt naast zijn conciërgetaken tal van andere taken op. Zo is hij Hoofd EHBO, beheert hij de kantine en verzorgt hij regelmatig de lunch. En kookt hij tijdens ouderavonden regelmatig een warme maaltijd voor zijn collega’s. Directeur Arjan zegt hierover: ‘Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de conciërge broodjes gebakken ei maakt voor de lunch. Leo doet dat er gewoon even bij.’

 

Klusjes

Een van de vaste taken van Leo is dat hij toeziet dat leerlingen zich netjes gedragen tijdens de pauze. Leerlingen die te laat komen of zich niet aan de regels houden krijgen met Leo te maken. Maar zegt hij daar zelf over: ‘‘Ik zoek altijd naar leuke manieren om met de leerlingen om te gaan’. Meestal geeft hij deze leerlingen een klusje, zoals de gang vegen. ‘Er was  eens een leerling die vaak te laat kwam. Die wist bij binnenkomst al dat hij moest vegen. Die jongen kreeg van mij een bezem met zijn naam erop’ vertelt Leo. ‘Die heb ik hem jaren later, toen de jongen ging samenwonen, cadeau gegeven!’

 

Lekke band

De betrokkenheid van Leo bij zijn leerlingen uit zich ook in zijn vaste voornemen om nooit iemand met een lekke band te laten gaan. Toen Leo zelf op school zat en een keer een lekke fietsband had, zette de conciërge hem zonder pardon buiten het hek. En dus kon Leo wandelend van Den Haag naar Poeldijk. ‘Dat zal geen leerling van ISW overkomen!’ stelt Leo kordaat.

 

Trots

Naast zijn fulltime baan op het ISW heeft Leo nog een aantal hobby’s. Hij doet veel vrijwilligerswerk en houdt erg van wandelen. Ook fotografeert hij en tekent en schildert. Vol trots neemt hij mij mee naar de aula waar een aantal muurtekeningen van zijn hand hangen.

Het is mij dan ook wel duidelijk waarom Leo deze prijs heeft gewonnen. Hij ziet, hoort en weet alles wat er in én om de school gebeurt. En íedereen ziet en kent Leo: de beste conciërge van het Westland, en al 19 jaar hier op het ISW. Iets om trots op te zijn!

 

 

Over Annemarie:

Annemarie werkt op de John F. Kennedyschool, een Montessorischool in Mariahoeve, Den Haag. Voor Lucas Academie maakt Annemarie portretten van medewerkers op scholen van Lucas Onderwijs. 

 

Zelf in het zonnetje of wil je één van de medewerkers bij jou op school aandragen?

Neem dan contact op met Annemarie