Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Executieve functies met Mariƫt van der Molen

dinsdag 21 februari 2023
Wat zijn executieve functies? En nog belangrijker hoe kan je als leraar de ontwikkeling hiervan stimuleren bij kinderen en jongeren? Tijdens dit webinar geeft Mariet van der Molen inzicht in de ontwikkeling van executieve functies en gaat dieper in op een aantal belangrijke functies en handelinsgperspectieven voor leraren om hiermee aan de slag te gaan. 

 

Het begrip ‘Executieve functies’ is een populair begrip. Steeds vaker hoor je mensen bijvoorbeeld zeggen: ‘Hij heeft problemen met de executieve functies’. Bij kinderen én jongeren zijn die executieve functies nog vol in ontwikkeling. Dat betekent dat bepaald gewenst gedrag soms nog te moeilijk is om te laten zien; simpelweg omdat de executieve functies nog niet voldoende ontwikkeld zijn. In deze ‘Inspiratiesessie’ wordt aandacht besteed aan wat executieve functies zijn. We gaan vooral in op de twee belangrijkste executieve functies: het werkgeheugen en inhibitie. Beide functies zijn minstens zo voorspellend voor hoe succesvol iemand op school is en zal zijn dan de score op een intelligentietest. We bespreken hoe je een zwak of overvraagd werkgeheugen of zwak inhibitievermogen kan herkennen in gedrag, maar ook wat je kan doen om problemen in deze executieve functies aan te pakken. 

 

Over de spreker

Mariët van der Molen is gepromoveerd ontwikkelingspsycholoog en geeft nascholingscursussen over en begeleiding bij executieve functies van kinderen en jongeren voor leerkrachten, intern begeleiders, jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers.

Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Oefenen
Oefenen
Online
Online

NPO

Lees meer over Nationaal programma onderwijs

D

Executieve functies

Bijeenkomst

Trainer: Mariet van der Molen
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: online - de link volgt een dag tevoren
Doelgroep: leraren po/vo
Kosten: Aan deze activiteit zijn geen kosten voor de deelnemer verbonden. 
Annuleren:
Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Meld je aan