Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Formatief Handelen: werken met criteria voor kwaliteit

maandag 11 april 2022
Kwaliteitsbesef is behulpzaam voor de zelfregulatie van leerlingen. Het zorgt ervoor dat feedback beter kan landen èn dat leerlingen elkaar juiste feedback kunnen geven. ‘Kwaliteitsbesef bijbrengen’ als strategie kan jou als docent letterlijk tijd opleveren en is vaak een onmisbaar onderdeel van het onderwijsproces. Ga concreet aan de slag met criteria in dit werkatelier. 

Als docent wil je graag dat je leerling in staat wordt gesteld om zèlf te zien hoe hij of zij een opdracht moet verbeteren. Hiervoor hebben leerlingen kwaliteitsbesef nodig. Binnen het proces van formatief handelen zorg je hiermee dat leerlingen steeds zelfstandiger kwaliteit leren herkennen. Deze workshop geeft antwoorden op de vragen: Hoe bouw ik dit proces op en hoe pak ik dit concreet aan in de les? Welke werkvormen zet ik hiervoor in? Een veelgebruikte manier om duidelijk te maken hoe kwaliteit eruitziet is door het gebruik van criteria en rubrics. Zet je die nu wel of niet in?  

 

 

Over de trainer

Flemming van de Graaf is docent maatschappijleer & maatschappijwetenschappen op het Hofstad Lyceum. Sinds het begin van zijn docentschap is hij actief op social media (zoals bijvoorbeeld de Facebook-groep 'actief leren zonder cijfers') en is hij zich gaan verdiepen in formatief handelen. Inmiddels geeft hij trainingen voor 'Toetsrevolutie' (René Kneyber) over het inzetten van formatief handelen in de les.

 

 

Doorloopjes

Hoe kun je onderzoek naar onderwijs zo praktisch en aantrekkelijk mogelijk presenteren, zodat leraren er echt wat aan hebben? Het antwoord van de schrijvers van dit boek is: Doorloopjes! Een Doorloopje bestaat uit een korte inleiding en vijf stappen en gaan over diverse thema’s. Doorloopjes zijn populair en staan gebundeld in het boek Doorloopjes: een visuele ontwerpgids voor leraren. René Kneyber is verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling. Op deze website zijn bijna alle Doorloopjes uit het boek te vinden en worden webinars aangeboden.

Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Oefenen
Oefenen
Online
Online

NPO

Lees meer over Nationaal programma onderwijs

B

Effectievere inzet

D

Executieve functies

Bijeenkomst

Trainer: Flemming van de Graaf
Tijd: 19.30 -21.00 uur
Locatie: Online - je ontvangst de toegangslink een dag tevoren of op de dag zelf
Doelgroep: docenten vo van Lucas Onderwijs
Kosten: Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten voor de deelnemer verbonden.
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Meld je aan