Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ACADEMIE

Themaconferentie: Leescultuur in de school po

woensdag 09 februari 2022
Deze themaconferentie draait helemaal om lezen! Hoe zorg je ervoor dat leerlingen het leuk vinden om te lezen? Wat kun je doen om een 'leescultuur' te creëren in de klas en in de school? Met inspirerende lezing, verhalen uit de praktijk en praktische workshops om meteen mee aan de slag te gaan.

2021 is het jaar van 'Lucas Leest! In samenwerking met Sardes wordt deze bijeenkomst rondom leescultuur georganiseerd. Na een gezamenlijke opening en inspirerende verhalen uit de praktijk kun je kiezen uit een twee workshops. 

 

Programma

  • Opening: Een levende leescultuur 
  • Workshops
    • Werkvormen bij lezen
    • Leesmotivatie

 

Interactieve lezing: Levende leescultuur

Bij een levende leescultuur gaat het aan de ene kant om de aanwezigheid van boeken (binnen en buiten de school), maar ook over wat jij als leraar kan doen om kinderen een levende leescultuur te laten ervaren. Aan de hand van de Leescirkel van Chambers krijg je handvatten, tips en voorbeelden uit de praktijk bij de drie fases: kiezen - lezen - reageren. Ook wordt stilgestaan bij hoe je boeken een aantrekkelijke plek kunt geven binnen jouw school. 

De lezing wordt verzorgd door Kees Broekhof van Sardes, samen met een aantal leraren van basisschool de Grote Beer. 

 

Workshops

Na de lezing kun je kiezen uit twee workshops, gegeven door Kees Broekhof en Karin Vaessen van Sardes.

 

   

 

Werkvormen in de boekenkring

25 werkvormen om in te zetten voor de boekenkring. In deze workshop ga je actief aan de slag en krijg je verschillende werkvormen mee die je meteen kunt toepassen in je klas. Hoe zet je ze in? Maar ook: hoe koppel je werkvormen aan de doelen die je hebt. 

 

Leesmotivatie in de praktijk

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? Theorie over leesmotivatie wordt in deze workshop vertaald naar de praktijk. Hoeveel ruimte geef je om te lezen? Hoe zorg je dat er echt gelezen wordt? Wat kan jij als leraar doen om de leesmotivatie van jouw leerlingen te vergroten? De volgende dag meteen toepasbaar in de praktijk. 

 

Top 5

In deze top 5 geven In onze top 5 geven Caroline Sanders (Grote Beer) en Nouriya Kaur (Edith Stein college) je tips hoe je het thuislezen stimuleert. 

Leervoorkeuren

Lees meer over 'Voorkeuren van leren'
Kennis verwerven
Kennis verwerven
Oefenen
Oefenen

NPO

Lees meer over Nationaal programma onderwijs

B

Effectievere inzet

Bijeenkomst

Trainer: kees Broekhof en Karin Vaessen, Sardes
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Locatie: online
Doelgroep: leraren po
Kosten: Aan deze activiteit zijn geen kosten voor de deelnemers verbonden.
Annuleren: Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Meld je aan